Consells dels ginecòlegs per prevenir les infeccions més habituals de l'estiu

La humitat de la zona íntima femenina causada pels banys i la calor poden provocar infeccions o alterar la microbiota vaginal

Salut íntima

Salut íntima / @freepik

Rebeca Gil

La humitat dels vestits de bany i biquinis que utilitzem per banyar-nos a les platges i piscines o l'increment de la sudoració a l'estiu fan que augmentin les probabilitats que les dones pateixin algun tipus d'infecció ginecològica durant l'estiu. I és que la calor i la humitat es converteixen en el perfecte brou de cultiu perquè fongs i altres patògens proliferin a la zona genital.

Per això, i amb l'objectiu d'ajudar a prevenir el desenvolupament d'infeccions ginecològiques o possibles alteracions a la microbiota vaginal motivades per aquestes circumstàncies, la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO) recorda una sèrie de recomanacions i consells útils de fàcil compliment que ajudaran a prevenir aquest tipus de trastorns a la salut de les dones.

Consells dels ginecòlegs

  • El primer és intentar assecar l'àrea vulvovaginal després del bany en una platja o una piscina sempre que sigui possible. I és que el fet de portar un banyador mullat durant moltes hores afavoreix la proliferació anormal de fongs a aquesta zona.
  • Dutxar-se amb aigua dolça després de cada bany. El clor o la brutícia d'algunes aigües de bany poden afectar la zona genital, per això el més indicat és dutxar-se després de cada bany.
  • Higiene de la zona íntima. La higiene íntima és important, però fer-ho en excés pot ser perjudicial. Des de la societat científica s'estima que un excés de rentatge en aquesta zona pot reduir les defenses naturals i alterar-ne el pH vaginal.

Així, els ginecòlegs de la SEGO recomanen rentar la zona externa de la zona vulvar, “només amb aigua o amb sabó neutre, sense perfum, i només les vegades necessàries”. En cap cas no s'han de realitzar les anomenades dutxes o rentats vaginals.

Carxofa dutxa

Rentats vaginals

  • Usar roba interior de cotó no gaire cenyida. Una de les claus de la prevenció de les infeccions ginecològiques és la transpiració de la zona vaginal. Per això des de la SEGO aconsellen evitar l'ús de peces de licra o niló que no transpiren i afavoreixen una humitat més gran a la zona vulvar.
  • Ús moderat de compreses. Els especialistes adverteixen que cal evitar l'ús continuat dels protectors sanitaris, excepte en cas de necessitat. I és que aquest tipus de productes “no deixen alliberar correctament la calor i la humitat de la zona. A més, en ser sintètics, poden generar dermatitis i al·lèrgies a la pell de la zona, donant símptomes com si existís una infecció”, afegeixen des de la SEGO.
  • Per acabar, no podem oblidar la depilació de la zona genital durant els mesos d'estiu. Els ginecòlegs recorden que els cabells que cobreixen aquestes zones compleixen precisament una funció protectora d'infeccions.

Per això, en el cas del rasurat, hi ha risc d'infeccions localitzades a la pell de la zona, per la qual cosa s'aconsella utilitzar material molt net i no depilar l'àrea vulvar completa, deixant almenys 1 centímetre de borrissol a cada costat perquè exerceixin de protecció.

Davant de qualsevol símptoma d'infecció cal acudir al ginecòleg

En qualsevol cas i malgrat haver pres totes les precaucions per evitar una infecció o un desequilibri de la microbiota vaginal, aquestes es poden produir. Entre els símptomes més habituals que ens poden fer sospitar, la SEGO assenyala com a més freqüents:

  • Envermelliment
  • Picor
  • Molèsties en orinar
  • Irritació de la zona vaginal
  • Canvis al flux vaginal que es torna més blanc o grumosa (candidiasi) o groguenca i escumosa

Qualsevol d'aquests símptomes ens ha de fer acudir a un ginecòleg i no optar per automedicar-nos. I és que, com expliquen des de la SEGO, “prendre medicaments sense supervisió sanitària pot provocar fins i tot, canvis a la microbiota vaginal, o que les defenses del nostre sistema immunitari puguin baixar”.

Finalment, els ginecòlegs d'aquesta societat científica recorden una altra sèrie de mesures que mantenen un estat saludable de la dona, de la seva immunitat i capacitat de defensa davant de les infeccions, i no són altres que seguir una dieta saludable, practicar exercici i evitar el consum de tòxics com l'alcohol i el tabac.