Cinc esports que milloren la salut física i mental dels nens

L'Organització Mundial de la Salut recomana que els nens i els adolescents practiquin esport almenys durant seixanta minuts al dia

Els 5 esports per millorar el benestar físic i mental dels teus fills

Els 5 esports per millorar el benestar físic i mental dels teus fills

Rebeca Gil

En els darrers anys, els especialistes en pediatria alerten per un augment considerable de nens i adolescents que pateixen sobrepès i obesitat. Un fenomen que, a més de l'alimentació, és degut a l'augment del sedentarisme entre aquest grup de població.

I no només el pes, no moure's assegura una pitjor salut cardiometabòlica, una pitjor forma física, a més d'afectar negativament el comportament social i la qualitat del somni dels més joves de la casa. Així, la pràctica esportiva és una eina fonamental per no només millorar la salut física dels nens, sinó també la seva salut psicològica.

“El desenvolupament físic i cognitiu dels més petits millora considerablement gràcies a l'esport, ja que contribueix a millorar la salut i l'estat d'ànim i fins i tot, pot influir positivament en el rendiment acadèmic. Així mateix, la pràctica esportiva propicia un millor desenvolupament de les habilitats físiques i motores, la creació d'hàbits saludables, potencia la capacitat d'esforç, l'adquisició de valors, la socialització i un descans millor”, exposa Alejandro Maroto, entrenador personal de BluaU de Sanites.

I no hi ha millor moment que les vacances d'estiu, quan disposen de més temps lliure, per integrar l'activitat esportiva. Respecte al temps que s'ha de dedicar a fer esport, l'Organització Mundial de la Salut recomana que els nens i els adolescents practiquin, almenys durant seixanta minuts al dia.

Quin esport és millor per als nens?

Avui dia, hi ha una enorme oferta esportiva pensada per als nens, així que decidir pot no ser sempre fàcil. Però els especialistes de Sanitas indiquen que dins d'aquesta àmplia gamma d'esports n'hi ha alguns la pràctica dels quals pot ser especialment positiva per als nens:

  • Arts marcials: ajuden en el desenvolupament de la coordinació dels moviments, millorant així la rapidesa, la força, la flexibilitat i els reflexos. Un altre punt a favor d'aquesta activitat és que la pràctica es pot acomodar fàcilment al moment del desenvolupament individual de cada nen.
Arts marcials

Arts marcials

  • Atletisme: el gran avantatge d'aquest esport és que permet adaptar les activitats segons les habilitats específiques en què es vulgui progressar (curses, salts, llançaments o proves combinades, entre d'altres). D'aquesta manera, s'entrena la força, la resistència i la velocitat, per això milloren les seves capacitats físiques en general.
  • Ciclisme: res més senzill que anar amb bicicleta. Aquest tipus d'esport és especialment útil per als nens perquè atorga més resistència cardiopulmonar, i, com qualsevol activitat aeròbica, ajuda a reforçar el sistema immunitari. A més, com que és un esport que es practica a l'exterior dona l'oportunitat als nens de gaudir de l'aire lliure incrementant el benestar personal.
  • Esports en equip: futbol, bàsquet o voleibol són alguns exemples d'esports que permeten treballar en equip les capacitats físiques i les habilitats motores dels infants i els adolescents. A més, en participar amb altres companys, es fomenta la socialització, la cooperació, propicia l'adquisició de valors positius i es genera una competència sana.
  • Natació. És una de les activitats físiques més completes, ja que millora la resistència física, la força, la flexibilitat i ajuda a relaxar el cos. És especialment recomanable per a aquells que pateixen problemes posturals.

Tots aquests esports són molt recomanables perquè desenvolupen capacitats cognitives com l'autocontrol, la capacitat d'aprenentatge i la concentració, augmenten la relaxació i regulen l'estat d'ànim, reduint l'ansietat o l'estrès. Igualment, afavoreixen la sociabilitat i l'autoconfiança, cosa que ajuda els nens a mantenir una adequada estabilitat emocional, subratlla Delia García Moratilla, psicòloga de BluaU de Sanitas.