L’estrès laboral, un factor de risc que afecta a quatre de cada 10 treballadors

Aquest problema està directament relacionat amb malalties del cor i altres afeccions potencialment fatals

L'estrès laboral afecta a molts treballadors

L'estrès laboral afecta a molts treballadors / Freepik

Redacció

És difícil quantificar la quantitat de treballadors que pateixen o han patit estrès laboral durant la seva carrera professional perquè no tots busquen ajuda o ho expressen a altres persones. Tot i això, s’estima que el 45% de les persones pateix o ha patit algun problema de salut mental relacionat amb la feina, sent l’estrès, la depressió o l’ansietat els problemes més comuns, segons dades de l’Institut Nacional de Seguretat i Salut a la Feina (INSST).

D’entre aquestes afeccions, l’estrès laboral és un dels més habituals en l’actualitat, que apareix com a conseqüència de diferents situacions que es produeixen durant el dia a dia a la feina, tot i que també poden intervenir factors externs a l’entorn laboral. En aquest sentit, entenem l’estrès laboral com un estat d’esgotament físic i, sobretot mental, que pot ser incapacitant i pot afectar al seu benestar i el dels seus familiars. En les primeres etapes, l’estrès limita la capacitat productiva del treballador, perjudicant també l’empresa on treballa. Entre les conseqüències més habituals de l’estrès laboral hi trobem un nivell baix de productivitat, absentisme injustificat, relacions laborals negatives, dificultat de concentració i memorització i la desorganització.

Si no es posa remei i s’allarga en el temps, l’estrès laboral pot ser la causa d’afeccions més greus, com la depressió o els problemes del cor. De fet, segons un informe del sindicat CC.OO., presentat a l’abril, els accidents laborals no traumàtics s’han disparat durant els últims anys i ja superen els traumàtics. De fet, des del sindicat diuen que, tot i que tampoc es pot saber amb precisió quants d’aquests accidents no traumàtics corresponen a problemes com l’estrès, l’ansietat o la depressió, sí que es pot afirmar la majoria estan vinculats a aquestes afeccions. És a dir, si bé hi ha treballadors que moren d’un infart durant la jornada laboral perquè tenen una malaltia hereditària o problemes de colesterol, també n’hi ha que el pateixen perquè estan sotmesos a condicions de treball abusives i estressants.

Treballadors insatisfets

Segons un estudi elaborat per IESE Business School, el 89% dels homes i el 80% de les dones amb contracte indefinit consideren que la gent emmalalteix per estrès en la seva feina. L’informe també conclou que només el 28% dels treballadors considera excel·lent la seva empresa, mentre que el 24% la consideren deficient. El 48% restant és neutre, però el 60% dels treballadors no recomanarien a un amic treballar a la seva empresa.

Segons els resultats d’aquest document, el 65% dels enquestats assegura haver patit estrès a la feina, una dada superior a l’estimada per l’INSTT. Com a curiositat, només un 13% dels homes i un 24% de les dones considera que la seva nòmina és justa.