El 60% de les parades cardiorespiratòries succeeixen a casa: conèixer com actuar pot salvar una vida

Cada minut perdut representa un 10% menys de probabilitat de supervivència

Descobreix com actuar 

Salvar una vida pot dependre de la teva actuació

Salvar una vida pot dependre de la teva actuació / @ msgrowth

Les parades cardiorespiratòries solen passar en el domicili. La sort és que un pot estar acompanyat, tot i que, no sempre és així. Per això, conèixer com actuar davant una aturada cardíaca en el domicili és clau per poder salvar la nostra vida o la de l'afectat. Si l'aturada dura més de 5 minuts sense ser intervinguda pot provocar danys cerebrals. T'expliquem les actuacions a fer!

Segons el 'Registre espanyol de parada cardíaca extrahospitalària 2022', fet per la Fundació Mapfre i el Consell Espanyol de Ressuscitació Cardiopulmonar, el 60% de les parades cardiorespiratòries succeeixen a casa i només un 15% succeeixen en presència dels serveis mèdics.

L'RCP et pot salvar la vida

Només 4 de cada 10 persones saben fer aquestes maniobres. I a més, 1 de cada 3 ho han de fer amb ajut telefònic, si no, no les sabrien fer. Espanya està per sota la mitjana europea de les persones que saben fer l'RCP en cas d'emergència, segons l'informe del 'Registre espanyol de parada cardíaca extrahospitalària 2022'.

"Les experiències en altres països han demostrat que com més ciutadans sàpiguen respondre davant una parada cardíaca i més disponibilitat de desfibril·ladors d'accés públic hi hagi, millor serà la taxa de supervivència en cas de parada cardíaca", Antonio Guzmán, director de Promoció de la Salut de Fundació Mapfre.

Els primers minuts són clau

Només el 23% de les aturades cardíaques que succeeixen a fora un centre mèdic són ateses en els primers 8 minuts. Això pot provocar problemes cerebrals, a part, de la menor probabilitat de salvar la vida a la persona que acaba de patir l'aturada.

Les aturades cardíaques se solen atendre passats 15 minuts; això representa un 150% de probabilitats de perdre la vida

Quan una persona pateix una aturada cardiorespiratòria s'ha d'actuar en els primers 5 minuts. Cada minut perdut representa un 10% menys de probabilitat de supervivència. I si passen cinc minuts i no hi ha intervenció, en cas de supervivència, la probabilitat de patir danys cerebrals és alta.

"Saber fer una RCP triplica la possibilitat de supervivència del pacient", doctor Fernando Rosell (investigador de l'informe i membre de la Societat Espanyola de Medicina d'Emergències)

Com actuar davant una parada cardiorespiratòria

Et deixem els passos que has de seguir quan una persona pateix una parada cardiorespiratòria. Els primers minuts són clau i tu li pots salvar la vida.

  1. Comprova l'estat de consciència de la víctima: pot parlar?
  2. Si l'afectat no respon, haurem de sacsejar-lo per les espatlles per comprovar si es mou
  3. Si no es mou ni parla, demanarem ajuda immediatament i posarem a la víctima boca amunt per comprovar si respira
  4. Si no respira, haurem de trucar a emergències
  5. Ara ens tocarà fer l'RCP (recuperació cardiopulmonar)
Aprèn a fer una RCP

Aprèn a fer una RCP / freepik

Com fer l'RCP

Fes una sèrie de compressions toràciques a un ritme de 100-120 compressions per minut, alternant-les amb respiracions a un ritme 30:2. En el cas que no et vegis en cor de ser el boca a boca, pots fer les compressions toràciques ininterrompudament fins que arribi el servei d'emergències.

És molt important localitzar un DEA (desfibril·lador automàtic extern). Aquest aparell sol trobar-se a centres comercials, gimnasos i empreses, entre molts altres punts. A més, pot ser una gran ajuda perquè analitzarà el ritme cardíac de la víctima i determinarà si és necessari administrar una descàrrega elèctrica. En cas que l'aparell decideixi fer una descàrrega elèctrica, a continuació, hem de continuar amb la RCP immediatament, fins com hem dit, que aparegui el servei d'emergències mèdiques.

Recordem, trucar a emergències mèdiques ens ajudarà en el procés, així que, salvar una vida pot dependre de la nostra actuació: aprendre a fer una RCP i conèixer els punts DEA serà clau.