Trucs per superar el fred i seguir fent esport a l’hivern

La roba adequada, iniciar-se en els esports estacionals com l’esquí de fons i realitzar un millor escalfament són les claus de l’èxit quan fa fred

Fer esport durant l'hivern pot ser una experiència revitalitzant

Fer esport durant l'hivern pot ser una experiència revitalitzant / FREEPIK

Redacció

Fer activitat física és essencial per gaudir d’una bona salut. L’exercici físic, combinant l’entrenament de força amb el de resistència mitjançant esports com el running, la natació o les sortides amb bicicleta, ens permeten, a més de mantenir un bon estat de forma, controlar el pes i reduir la possibilitat de patir moltes malalties, entre múltiples altres beneficis per la salut.

Tot i això, l’hivern i les baixes temperatures són, per a molts, sobretot els que han començat a fer esport durant l’estiu i la tardor, un obstacle a l’hora de sortir a córrer o amb bicicleta. Molta gent, a més, aprofita les hores del vespre o del matí, després o abans de treballar, que són fosques a l’hivern i, a més, són les que registren pitjors temperatures per fer esport. No obstant això, cal mantenir la motivació i pensar que fer esport a l’aire lliure durant els mesos més freds pot ser una experiència molt revitalitzant. Amb la preparació adequada, de fet, el cos pot rendir més respecte a l’estiu, quan les altes temperatures també afecten el desenvolupament de la pràctica esportiva.

Si es segueixen una sèrie de pautes, sortir a fer esport durant els mesos de fred no només serà una gran experiència, sinó que ens permetrà mantenir el ritme d’entrenament i no perdre tota la feina feta fins ara. Em primer lloc, cal trobar un nivell d’abrigament adequat, optant per capes lleugeres i tècniques que mantinguin la calor corporal sense sobrescalfar-se i utilitzant roba transpirable per evacuar la suor i mantenir-se sec. En aquest sentit, és especialment important mantenir les mans, peus i orelles ben protegits amb guants, mitjons adequats, gorres... ja que són les parts més susceptibles al fred del cos.

Un cop al carrer, l’escalfament pren més importància que mai per millorar la circulació sanguínia i començar a incrementar la sensació de temperatura. A més, és un aspecte clau a l’hora de reduir el risc de lesions. Si es possible, a l’hivern és ideal sortir a fer esport durant les hores més càlides del dia, en les que el sol està més alt i escalfa més.

Un cop en marxa, l’activitat física ens farà guanyar sensació de temperatura i oblidar-nos del fred. A més, l’hivern és una gran estació per provar noves disciplines, com l’esquí de fons o les raquetes, típiques dels mesos de fred i que ens poden donar alternatives per mantenir-nos motivats i no abandonar l’esport.

Finalment, cal no oblidar una correcta hidratació abans i després de la pràctica esportiva o fins i tot durant si serà llarga. Tot i que a l’hivern tenim menys ganes de beure, el cos es deshidrata per la suor de la mateixa manera que a l’estiu.