El Congrés reconeix la silicosi com a incapacitat permanent

Treballar sota terra sempre ha portat molts problemes de salut

El reconeixement de la pensió per tenir aquesta malaltia, ajudarà a molts treballadors del país

Coneix la malaltia que porta diverses morts anuals

Reconeixen la silicosi com a incapacitat permanent

Reconeixen la silicosi com a incapacitat permanent / @ stefamerpik

Malalties, desgraciadament, n'hi ha un munt. Algunes, poden fer que hàgim de canviar el nostre lloc de treball, reubicant-nos en l'empresa. Tot i que hi ha casos en els quals haurem d'abandonar el nostre sector o professió a conseqüència de la incapacitat que la malaltia ens provoca a l'hora d'efectuar el nostre treball. Conscients d'aquesta situació, cada vegada s'adopten més mesures per pal·liar i ajudar a les persones amb incapacitat laboral. Des del passat mes de desembre va entrar una nova malaltia dins la llista per cobrar la pensió per incapacitat: la silicosi.

El passat 19 de desembre, el Congrés dels diputats va aprovar el reconeixement de la silicosi com a incapacitat permanent, amb els drets que això comporta. Aquest reconeixement, juntament amb altres mesures de millora, van ser aprovades amb 187 vots a favor i 158 abstencions.

ERC, Sumar, Podem, Junts, Bildu i el PP van votar a favor; en canvi, Vox, el PSOE i el PNV es van abstenir

Els professionals dedicats a l'extracció i transformació de pedres, granit i pissarra podran accedir a la pensió d'incapacitat permanent si pateixen silicosi.

Què és la silicosi

Aquesta malaltia afecta directament els pulmons i s'origina per la inhalació de pols de sílice. Els treballadors de mines o els professionals que fan túnels sota terra perquè passi el metro, per exemple, estan molt exposats a aquesta situació. Tots coneixem alguna persona que havia treballat en mines i havien mort per aquesta terrible malaltia. 

Treballar sota terra té les seves conseqüències negatives per a la salut

Treballar sota terra té les seves conseqüències negatives per a la salut / @ wirestock

La sílice provoca la inflamació dels pulmons i dels ganglis limfàtics del tòrax

Hi ha 3 tipus de silicosi:

  • Crònica: provocada per l'exposició durant més de 20 anys a quantitats baixes de pols de sílice.
  • Accelerada: la concentració d'inhalació de pols és molt alta i entre els 3 i 10 anys, ja pots tenir símptomes de la malaltia.
  • Aguda: en aquest cas la quantitat de pols de sílice és enorme, tot i que hi estiguem exposats durant poc temps. Això provocarà una greu inflamació dels pulmons, arribant a dificultar la nostra respiració.