La migranya crònica és reconeguda com a incapacitat permanent absoluta

Una dona de Canàries recorre al TSJC i aconsegueix la incapacitat que li pertoca

Migranyes, cefalees, nàusees i altres afectacions impossibiliten dur a terme qualsevol feina

El jutjat de la Seguretat Social i l'informe de l'equip de valoració d'incapacitats no coincidia

Les migranyes estan contemplades com a incapacitat permanent absoluta

Les migranyes estan contemplades com a incapacitat permanent absoluta / Corbis

Una noia de 48 anys, fa dos anys i mig va presentar una demanda contra la INSS (Institut Nacional de la Seguretat Social) perquè no li semblava bé el grau d'incapacitat que li van atorgar per les seves migranyes cròniques i diàries. Amb el grau que li van donar, la noia podia exercir altres feines, tot i que, el problema de salut, realment, no li permetia. 

Ara, el Tribunal Superior de Justícia de Canàries li ha acceptat la demanda i ha sol·licitat que se li aboni la quantia des que va presentar la demanda, fins al dia d'avui i a part, continuar-la, però aquesta vegada, se li ha concedit la incapacitat permanent absoluta. D'aquesta manera la dona no podrà treballar a cap lloc per la seva condició de salut.

"Les migranyes cròniques provoquen sensibilitat a la llum, dolor intens al cap, nàusees i dificultats per concentrar-se. I si això és crònic, afecta molt negativament i significativament la qualitat de vida de la persona afectada"

Doctor Alberto Sánchez (neuròleg especialitzat en cefalees a l'Hospital Universitari de Canàries)

Les afeccions de la dona: patia migranyes diàries, problemes oculars i, altres que li havien aparegut a conseqüència de la medicació que estava prenent per fer front a les patologies.

Com va aconseguir que se li concedís la incapacitat permanent absoluta

Després de la demanda a la Seguretat Social, un Jutjat Social va dictaminar que, tot i que la dona no podia exercir com a cambrera, sí que ho podia fer en altres oficis, donant la raó a l'Administració.

La dona va decidir apel·lar la decisió i va recórrer al TSJC (Tribunal Superior de Justícia de Canàries).

Patir amb una freqüència superior a 15 dies mensuals, mal de cap (migranyes), dona dreta a la incapacitat permanent i això, no va aparèixer a l'informe del jutjat de la Seguretat Social

La decisió del TSJC

Hi va haver una contradicció molt greu entre els informes de l'equip de valoració d'incapacitats i la conclusió del jutjat de la Seguretat Social. Segons l'informe, la dona estava impossibilitada per portar a terme qualsevol classe de feina. Els pèrits mèdics van afirmar que no podia treballar amb eficàcia, professionalitat i regularitat amb les patologies presentades.

I segons el jutjat de la Seguretat Social, les seves patologies només li impedien treballar com a cambrera perquè només tenia una "limitació de mobilitat" sense detallar les articulacions afectades o la intensitat del dolor. A part, en cap moment van posar que tingués una limitació psíquica a conseqüència de les migranyes i cefalees constants, ocultant informació. Aquí el TSJC va fer una dura crítica al jutjat que va determinar aquesta situació.

Una cambrera patint migranyes

Una cambrera patint migranyes / @ 8photo

Gràcies al TSJC, a la dona se li ha atorgat la incapacitat permanent absoluta i se li ha concedit una paga mensual de quasi 1.700 euros. A més, se li haurà d'abonar la quantitat restant des que va fer la demanda (fa quasi 2 anys i mig fins ara), ja que, va haver d'estar treballant mentre patia forts dolors al cap; mostra de superació i sacrifici. A part, això afectava negativament l'empresari.