Sequera i estiu

El Govern activa el nivell 3 del Pla Alfa per risc d’incendis a set comarques catalanes

La Diputació de Barcelona restringeix els accessos als parcs del Garraf, Olèrdola i Foix

Una dotació dels Bombers de la Generalitat

Una dotació dels Bombers de la Generalitat / ARXIU

EFE

Davant l’elevat risc d’incendis forestals, el Cos d’Agents Rurals de la Generalitat ha activat el nivell 3 del Pla Alfa en 56 municipis de set comarques aquesta mitjanit i restringirà els accessos a cinc espais naturals protegits: el cap de Creus, l’Albera, la serra de Montsant, el Garraf i Montmell-Marmellar. La Diputació de Barcelona, per la seva banda, ha anunciat la restricció de l’accés als parcs del Garraf, Olèrdola i Foix.

El Departament d’Acció Climàtica ha emès un informe de perill que alerta d’una situació de baixa humitat relativa, sense temperatura extrema i amb vent moderat que pot allargar-se fins al migdia de dimecres, ha informat el Govern en un comunicat.

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis davant les situacions de risc d’incendi forestal que es puguin produir i mobilitzar més o menys efectius.

Davant la situació, el Govern fa de nou una crida a «extremar les precaucions» davant aquest nou episodi d’elevat risc d’incendi forestal per a demà i que esperen amaini a partir de dimecres 26.

Risc alt al litoral

Així mateix, s’alerta per a aquest dimarts d’una situació de ponent a tot el litoral i prelitoral de la meitat sud del país, tendint a mestral cap al litoral del Baix Camp i Baix Ebre i tramuntana a l’Alt Empordà. S’espera un increment del risc d’incendi molt alt, sobretot a prop del litoral, on la sequera és molt intensa.

Malgrat la situació de preocupació, es preveuen precipitacions, principalment a l’Empordà, que podrien reduir el perill, han afegit des de la Generalitat.

Més enllà de restriccions d’accés a determinades zones, també s’han suspès les autoritzacions de qualsevol activitat que pugui suposar risc d’incendi a les comarques i municipis en què s’hagi activat el nivell 3 del Pla Alfa. En total, s’han suspès 1.423 activitats, entre aquestes activitats relacionades amb accions amb l’ús de radials i bufadors, activitats apícoles i forestals.

A més de les mesures del Cos d’Agents Rurals, també Protecció Civil ha activat des d’aquest dilluns a la tarda el Pla especial d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) per l’elevat risc d’incendi forestal previst aquest dimarts 25 de juliol.