Mesura inèdita

Catalunya activa el pitjor escenari per sequera: 24 municipis entren en emergència

Entren en el pitjor escenari dos pobles del Baix Camp i 22 localitats de l'Alt Empordà

Aspecte que ofereix el pantà de Riudecanyes

Aspecte que ofereix el pantà de Riudecanyes / ARIADNA ESCODA (ACN)

Guillem Costa

Fins ara semblava només una amenaça, però el pitjor escenari de la sequera ja és una realitat a Catalunya. El Govern encén la llum vermella del semàfor i declara l’emergència a 24 municipis. La mesura, que s’activa per primera vegada en la història, afectarà els municipis de l’Alt Empordà que es proveeixen amb l’aqüífer Fluvià-Muga i els dos pobles que depenen del pantà de Riudecanyes (Riudecanyes i Duesaigües).

La llista d’afectats a l’Alt Empordà la componen: Agullana, l’Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palausaverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum. En total, hi ha uns 26.000 habitants afectats.

La meitat de municipis afectats per la mesura a l’Empordà consumeixen més del permès

Els responsables de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) prenen aquesta decisió perquè les reserves de l’aqüífer Fluvià-Muga es troben en el seu mínim històric, alhora que el pantà de Riudecanyes està al 5,25%. Els dos pobles afectats a la zona de Riudecanyes estan complint les restriccions. En canvi, els 22 municipis de l’Alt Empordà han augmentat el seu consum durant el mes de juny. La meitat d’aquests municipis no compleixen el que es va establir.

Incompliments

L’entrada en emergència, que s’oficialitzarà la setmana que ve, restringirà la dotació fins als 200 litres per habitant i dia. Els ajuntaments seran els responsables que es compleixi aquest consum màxim permès, ja que aquí es té en compte el que gasten els particulars, però també s’inclouen els usos municipals (hospitals, empreses, biblioteques i altres edificis públics). A més, també s’haurà de reduir el reg agrícola al 80% i eliminar el reg urbà. Els usos industrials es limiten al 25%.

Això pot implicar talls d’aigua? «És més recomanable limitar la pressió, com estan fent a Manresa», proposa el director de l’ACA, Samuel Reyes. «Apel·lem al treball dels ajuntaments perquè facin complir aquesta dotació màxima de 200 litres al dia. Fins ara no hem vist una reducció significativa, a partir d’ara hauran de complir», afirma Reyes.

L’ACA ha obert una convocatòria d’ajudes per als ajuntaments que hagin de dur a terme millores a les seves xarxes de distribució. A partir del 6 d’agost, els municipis que incompleixin i no s’hagin presentat a aquesta convocatòria o no demostrin que treballen per fer front al problema podran rebre multes.