L'Ajuntament de Solsona, que està fent diverses reunions aquesta setmana amb l'agrupament escolta solsoní i la parròquia, ha proposat el Club Sant Jordi com a local alternatiu per als escoltes. Es tracta d'una «solució d'emergència i provisionalitat», segons l'alcalde, David Rodríguez, ja que la intenció del consistori és adequar l'espai per crear-hi el nou tanatori de Solsona.

«Sempre hem dit el mateix, que no deixarem abandonat l'agrupament escolta. I estem portant a terme diverses reunions per intentar que tothom estigui tranquil i, si no hi ha acord, consensuar la solució», va afegir Rodríguez, que intentarà reunir els diferents actors en una mateixa trobada els propers dies. El consistori porta des de l'estiu exercint de mediador entre l'entitat d'infants i joves i la parròquia.

«El local està en condicions de ser usat, no té grans problemes, més enllà del tema de la llum. Si el problema era compartir espais, també se'n podia parlar. Tot i així, la percepció final del conflicte és que l'essència és una altra», continua Rodríguez, mentre afegeix que si la solució «és el divorci, ha de ser el millor possible, sempre pensant en el bé dels nens».

L'agrupament escolta i guia Pare Claret de Solsona fa un any i mig que no té llum al local on desenvolupa les seves activitats des de fa 35 anys. La parròquia de Solsona, propietària de l'espai, no vol assumir el cost de la reparació de la instal·lació elèctrica, després que una inspecció que va demanar va indicar que tenia deficiències.

En principi, els arguments eren la despesa i reclamar una assumpció de la factura per part del joves escoltes. Tanmateix, el fons del problema és religiós, ja que l'oposició de l'Església solsonina a acollir a les seves instal·lacions un grup de joves escoltes es deu a la decisió de seguir pel camí del laïcisme i no voler-se comprometre amb la fe catòlica.

El bisbat s'ha pronunciat

La diòcesi de Solsona, que divendres passat no volia fer declaracions perquè va arguir que les havia de fer la parròquia, va emetre ahir un comunicat en què declara incoherent que una entitat «que no vol pertànyer a l'Església exigeixi dur a terme les seves activitats en un espai parroquial», i va fer constar el seu suport a la par-ròquia de Solsona en la situació actual. El bisbat també ha comunicat que, fa més de tres anys, l'Agrupament Escolta i Guia Pare Claret de Solsona «va manifestar al bisbe Xavier Novell i al rector de la parròquia, Lluís Tollar, la seva negativa a vincular-se a la vida de la comunitat parroquial».

Segons continua la diòcesi solsonina en el comunicat, «des d'aleshores, la parròquia ha intentat trobar una fórmula per a l'ús dels locals parroquials d'acord amb l'opció presa per l'agrupament. Alhora, ha obert un camí de diàleg amb ells per poder trobar una solució adequada».

35 anys

L'Agrupament Escolta i Guia Pare Claret desenvolupa les activitats als locals de la parròquia des de fa 35 anys. Segons l'entitat, han «mogut fils per poder solucionar el problema de la millor manera, però el conflicte ha estallat amb unes conseqüències totalment desfavorables per als que formem part de l'agrupament». Actualment, l'entitat està composta per un equip de caps de 26 persones i un total de 150 infants i joves.

Dissabte passat, l'agrupament escolta va seguir desenvolupant les seves activitats al local i, en protesta per la situació i en agraïment a qui els ha donat suport, van decidir obrir l'espai a tothom.