El PSC s’imposa a Solsona per primera vegada a la història

A nivell comarcal Junts i ERC es mantenen com a primera i segona força respectivament, però seguides de molt a prop pels socialistes 

Interior d'una urna

Interior d'una urna / Arxiu

Júlia Garcia

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) ha guanyat per primera vegada a la història unes eleccions a Solsona. D’aquesta manera, els socialistes han desbancat ERC, que des del 2015 s’havia imposat a les eleccions generals, després de trencar amb el domini històric de CiU. A nivell comarcal, Junts manté el lideratge que va prendre als republicans als comicis del novembre del 2019 i s’ha imposat a la majoria de poblacions del Solsonès.

Les eleccions d’aquest diumenge han suposat un correctiu a les formacions independentistes a la ciutat de Solsona, que han patit un important retrocés respecte a les darreres generals. I el PSC és qui n’ha sortit més reforçat, ja que s’ha imposat per primera vegada a la capital del Solsonès amb 952 vots (24,81%) que suposen un increment percentual de 13,3 punts. D’aquesta manera, ha desbancat a Esquerra que el 2019 havia sigut la formació més votada. Aquest és el millor resultat dels socialistes des del 2008, quan es van situar com a segona força, només superats per CiU. 

Per la seva banda, els republicans que s’havien imposat a tots els comicis des del 2015 han perdut més de 600 vots respecte a les darreres eleccions i n’han sumat un total de 884, seguits de prop de Junts, que també ha patit una davallada amb el 6,18% menys de vots que fa quatre anys. Per contra, el PP ha escalat fins a la quarta posició amb 317 vots, els mateixos que Sumar, mentre que la CUP, que el 2019 va ser la quarta formació més votada, ha caigut fins al sisè lloc. Vox, per la seva banda, ha tingut un lleuger ascens hi ha passat dels 118 vots del 2019 als 146 actuals.

A nivell comarcal, Junts i ERC es mantenen com a primera i segona força respectivament, però seguits de molt a prop pels socialistes. Junts continua sent el partit més votat a la majoria de municipis de la comarca amb un total de 1.781 sufragis (25,98%) i ha ampliat la distància amb ERC, que, en aquesta ocasió, n’ha sumat 1.493 (21,78%). Ben a prop s’ha situat el PSC amb 1.450 vots (21,15%), arrabassant el tercer lloc que tenia la CUP que també s’ha vist superada pel PP, que s’enfila fins a la quarta posició comarcal, i per Sumar. Vox ha guanyat terreny i ha obtingut un total de 294 vots (4.29%)

Seguint la tònica general, la participació ha caigut vuit punts al Solsonès i s’ha situat al 62,97%.

Resultats de les eleccions a Solsona