S'anuncia la licitació del projecte de millora de la carretera de Querol a Cambrils

El Departament d'Acció Climàtica beneficia Odèn amb un ajut per millorar la xarxa viària del municipi

Una de les cunetes que es vol millorar

Una de les cunetes que es vol millorar / AJ Odèn

Júlia Garcia

El Departament d’Acció Climàtica subvenciona l’execució del projecte aprovat de formació de cunetes a la carretera de Querol a Cambrils. Consisteix en la construcció de cunetes per tal d’ampliar la superfície transitable en diferents trams del camí que va de Cambrils a Querol. L’actuació millorarà 3,470 km de camí i se’n beneficiarà la població d’Odèn, d’Oliana, Solsona. El camí té també continuïtat amb el municipi de Lladurs i Castellar de la Ribera.

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya va presentar, el juny del 2022, un seguit d'ajuts per a la millora d'infraestructures viàries d'accés a nuclis rurals habitats, als serveis bàsics i a les explotacions agràries en àrees rurals i en comarques de muntanya, disponibles fins a l'octubre del 2025. Odèn ha estat un dels municipis beneficiaris de l’ajut perquè compleix els requisits entre els quals hi ha a ser un municipi de muntanya.

Requereix aquestes obres de millora en el tram seleccionat perquè es tracta d’un dels eixos vertebradors que configuren la xarxa viària del municipi. Aquest camí, per les seves característiques, ubicació i utilització, és d’interès preferent en el desenvolupament del municipi, sobretot en casos d’emergència, i que comunica el nucli de Cambrils amb la C-26 (Solsona-Bassella).

Els objectius principals de l’obra a adjudicar són millorar el drenatge dels vials i augmentar l’ample del ferm per tal de facilitar el pas de vehicles i millorar-ne la seguretat. També renovar les infraestructures municipals pel que fa a la xarxa viària i facilitar la comunicació entre masies aïllades i explotacions agrícoles, ramaderes o forestals. Alhora es vol dotar els camins rurals d'unes característiques constructives i tècniques que permetin als potencials usuaris una millor transitivitat, seguretat i comoditat, i en conseqüència una millor qualitat de vida als habitants d'aquestes zones rurals.

Es vol garantir uns accessos adequats que facilitin i potenciïn la instal·lació de noves iniciatives econòmiques dins d'un desenvolupament territorial harmònic i de sostenibilitat i millorar les infraestructures municipals per fer front a les possibles emergències que es puguin donar en una zona tan aïllada com aquesta.

“Vam decidir que aquest tram necessitava millora perquè és l’eix principal que uneix cambrils amb Solsona i Oliana i hi ha força trànsit. Es va veure important fer-la per garantir la seguretat a la carretera”, explica Albert Solé, alcalde d’Odèn. La subvenció del departament és de 91.018,24 € i el pressupost total de les obres és de 101.131,38 €. “L’execució no hauria de durar més de dos mesos”, ha declarat Solé. El termini de presentació d'ofertes està obert fins al 8 d'agost del 2023.