La Generalitat crearà una comissió pel canvi comarcal de Torà i Biosca

La Direcció General d’Administració Local coordinarà un grup de treball amb representants del Consell Comarcal del Solsonès i la Segarra per concretar el traspàs de competències

Votació a Torà per passar a ser de la comarca del Solsonès, el mes de març

Votació a Torà per passar a ser de la comarca del Solsonès, el mes de març / ARXIU/ALEX GUERRERO

Laura Serrat

Laura Serrat

El pas de Torà i Biosca de la Segarra al Solsonès ja és un fet constatable sobre el paper i en alguns cartells indicatius de la xarxa viària que situen els dos municipis dins la nova ordenació territorial. No obstant això, encara queda camí per córrer per materialitzar el traspàs de competències entre les dues comarques. Per començar a fer els primers passos, la Direcció General d'Administració Local crearà una comissió la pròxima tardor que haurà de concretar com es traspassaran els diferents serveis entre els dos consells comarcals.

El director general d'Administració Local, Bernat Valls, explica que la voluntat és crear una comissió tècnica amb representants de les dues institucions comarcals per tal de definir l'estructuració i l'organització dels diferents serveis dels dos municipis, que fins ara estaven vinculats a la Segarra i que en un futur s'hauran d'adscriure al Solsonès. Valls explica que, de moment, s'ha instat als dos consells comarcals a designar els membres que formaran part de la comissió i a preparar la documentació necessària per iniciar les negociacions de cara el setembre. Fins que no s'arribi a un acord conjunt, Torà i Biosca continuaran beneficiant-se dels serveis del Consell Comarcal de la Segarra.

En aquest sentit, el president comarcal de la Segarra, Ramon Augé, apunta que "caldrà definir amb molta precisió com ha de ser aquest traspàs de competències, com ara la recollida de residus, el transport escolar o l'àmbit de Serveis Socials del Consell". Augé destaca que, en alguns casos, existeixen convenis signats amb les empreses adjudicatàries, "de forma que caldrà estudiar la possibilitat que alguns dels serveis continuïn vinculats a la Segarra fins que no s'acabi el contracte". D'altra banda, també recorda que el Consell de la Segarra té en marxa alguns projectes com la creació de la depuradora de Torà, "que caldrà posar en coneixement del Solsonès".

Per la seva part, el portaveu del govern del Consell Comarcal del Solsonès, Jordi Selga, destaca que un dels principals punts que haurà d'abordar la comissió serà "la necessitat d'incrementar els recursos d'alguns dels serveis que presta l'ens comarcal. Per exemple, assegura que "caldrà reforçar el Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) per donar cobertura als dos nous municipis del Solsonès". Alhora, Selga també remarca que un altre dels principals temes a debatre serà la integració de Torà i Biosca dins del nou model de recollida selectiva comarcal, un projecte que es va començar a perfilar en l'anterior mandat i que el Consell vol posar en marxa durant els pròxims quatre anys.

La integració dels diferents serveis que es presten a Torà i Biosca al Consell Comarcal del Solsonès serà la culminació d'un procés que es va iniciar fa més de deu anys. El conflicte va sorgir l'any 2010, amb el projecte de la llei de vegueries, amb la qual Torà i Biosca quedarien obligats a rebre tots els serveis públics del seu àmbit territorial, la vegueria de Lleida. Això va portar els dos municipis a aprovar el canvi d'adscripció comarcal amb l'objectiu de no perdre els serveis que aleshores ja tenien vinculats al Solsonès. Un exemple és que el terme de Biosca i diverses masies de la part nord del municipi de Torà formen part de la Mancomunitat d'Abastament d'Aigua del Solsonès i de la Regió Sanitària de la Catalunya Central.

Malgrat que el canvi comarcal es va aprovar en el ple dels respectius ajuntaments, la llei no es va arribar a aplicar i es va paralitzar el projecte. Durant els anys posteriors, hi va haver interlocucions amb el Govern espanyol i la Generalitat per propulsar el canvi i sol·licitar una consulta popular a la ciutadania, però les peticions no van obtenir resposta. L'avenç definitiu s'ha produït enguany amb la proposició de llei presentada pels socialistes per impulsar el canvi de Biosca i Torà al Solsonès, que es va aprovar al Parlament.

Subscriu-te per seguir llegint