La ciutat de Solsona acomiada mossèn Bartrina

El bisbe Conesa presideix les exèquies de mossèn Bartrina, mort el 16 de setembre a 89 anys

Funeral de mossèn Bartrina a l'església de Solsona

Funeral de mossèn Bartrina a l'església de Solsona / Júlia Garcia

Redacció

Aquesta tarda Solsona ha acomiadat a mossèn Enric Bartrina i Corominas, nascut a Gironella el 1934, en un funeral emotiu i multitudinari. Bartrina va morir la matinada del 16 de setembre del 2023, a 89 anys, després de molt temps amb una salut delicada.

El diumenge a les cinc de la tarda l'església de Solsona estava plena, de veïns de la comarca, de familiars i de diverses autoritats. Entre les quals hi havia l'alcaldessa de la ciutat, Judit Gisbert, així com diversos alcaldes, com M. Claustre Sunyer, alcaldessa de Castellar de la Ribera, i Josep Mª Casafont, alcalde de Navès. També hi han assistit els mossens del Bisbat i el Bisbe de Solsona, responsables de l'Arxiu Diocesà, del Seminari i de la Residència "Hospital Pere Màrtir Colomés", on va viure els seus últims anys.

Les exèquies han estat presidides pel bisbe Francesc Conesa, qui ha dedicat unes paraules de comiat a mossèn Bartrina. «Dins el cor hi ha diversos sentiments: el dolor per la separació, l'esperança en la vida eterna i la gratitud pel seu acompanyament sacerdotal», ha expressat Conesa. Ha declarat que Bartrina era molt estimat per a molta gent i que «estimar algú de veritat és voler que visqui eternament», ha lamentat el bisbe, però ha acabat dient que «res ens pot separar mai del tot de l'amor que sentim per algú, ni tan sols la mort».

Ha donat gràcies pel caràcter pacífic de Bartrina i pel seu compromís amb la cultura, fet que el va fer mereixedor de reconeixements com el Premi Signum, per la seva trajectòria en la difusió de la la història, les tradicions i el patrimoni cultural de la comarca, que li va atrogar fa dos anys el Consell Comarcal de Solsona.

Seguidament, ha fet un repàs per la seva trajectòria des que va ser ordenat sacerdot a Tàrrega el 1957, després d'estudiar al seminari de Solsona. Des d'aleshores, va ser nomenat rector de diversos indrets de Catalunya, entre els quals hi ha Súria, Massanès, Llobera, Olius i Navès, entre d'altres. Va ser nomenat rector de Guardiola del Berguedà l'any 1971, on va desenvolupar una important tasca de recuperació de l'antiga església romànica de Sant Llorenç de Bagà i treballs d'investigació sobre les runes de l'antic castell de Guardiola de Berguedà. També va esdevenir director de l'arxiu Diocesà de Solsona el 1989.

Conesa ha acabat la cerimònia dedicant unes paraules d'agraïment a tothom qui el va cuidar.