Lladurs projecta les obres per crear un centre d'interpretació al castell medieval

L'Ajuntament preveu obrir un nou espai per divulgar la història del conjunt monumental a partir de l'estiu que ve

Visitants contemplant les vistes des de la torre del Castell de Lladurs

Visitants contemplant les vistes des de la torre del Castell de Lladurs / AJ. LLADURS

Laura Serrat

Laura Serrat

Lladurs preveu iniciar les obres per crear un centre d'interpretació al castell medieval del municipi a partir de l'any 2024. Després de culminar la reconstrucció de l'antiga torre i la sala adjacent i de construir unes tanques perimetrals de seguretat entorn el castell, l'Ajuntament vol habilitar la resta de sales interiors amb l'objectiu de crear un espai que permeti divulgar la història del conjunt monumental i que es complementi amb les activitats astronòmiques que ja s'organitzen al castell.

L'alcalde de Lladurs, Daniel Rovira, explica que la idea és començar els treballs durant el primer trimestre de l'any que ve per tal que el nou espai estigui a punt de cara a l'estiu i es puguin "començar a programar visites guiades per difondre la història del castell i del municipi". De moment, l'Ajuntament ha obtingut una subvenció del Departament de Cultura de 107.261 euros per finançar l'obra, amb un cost de 181.368 euros, a l'espera d'obtenir més suports econòmics per enllestir la part de museïtzació d'un centre d'interpretació "que permetrà fer un gran pas endavant en el projecte per recuperar el castell", assenyala Rovira.

Amb la idea de dignificar aquest complex històric, amb més mil anys d'història i catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional, l'Ajuntament va arribar a un acord amb el propietari del terreny l'any 2020 per obtenir la titularitat del castell. A partir de la cessió, l'equip de govern va començar a idear el projecte de rehabilitació que consta de set fases, per tal de tirar endavant les diferents actuacions a mesura que el consistori aconsegueix les subvencions necessàries.

La primera fase va consistir en la consolidació del castell, amb la reconstrucció de l'antiga torre i la sala adjacent amb la idea de consolidar en aquests espais un centre d'observació astronòmica per aprofitar les vistes privilegiades des de la torre. De fet, des d'aquest estiu, s'ofereix un programa regular d'activitats relacionades amb l'astronomia de la mà del divulgador astronòmic i astrofotògraf Jordi Fraxanet, amb qui l'Ajuntament ha arribat a un acord per a la gestió de l'activitat astronòmica al castell.

L'astronomia centra una part de l'activitat del castell, però la idea és celebrar visites guiades a partir de l'estiu vinent que permetin divulgar la importància del conjunt. El projecte turístic s'anirà desplegant a mesura que es consolidin la resta de fases de rehabilitació del castell, que contemplen la creació d'un centre d'interpretació del castell i la millora dels entorns consolidant un itinerari amb els punts d'interès a la vora, com ara les Fonts de Lladurs.

En paral·lel, l'Ajuntament vol dignificar l'església de Sant Martí de Lladurs, que forma part del recinte fortificat del municipi. "Els treballs consistiran a reparar la coberta i els tancaments i adaptar l'interior com un espai cultural per acollir espectacles, concerts o xerrades", detalla l'alcalde. Per finançar el cost total de l'obra que s'elevarà fins a 180.000 euros, el consistori confia a obtenir una subvenció sol·licitada al Departament de Cultura. D'altra banda, Rovira explica que també demanaran un ajut al Ministeri de Cultura espanyol per consolidar una zona d'aparcament, uns lavabos i un sistema de plaques solars per il·luminar a la nit el castell de Lladurs i l'església de Sant Martí.

Subscriu-te per seguir llegint