El Rebost Solidari ha atès 187 personesen nou mesos

Representants d’Amisol fent la seva donació, amb l’alcaldessa Judit Gisbert | AJUNTAMENT DE SOLSONA

Representants d’Amisol fent la seva donació, amb l’alcaldessa Judit Gisbert | AJUNTAMENT DE SOLSONA / xavi moraleda orozco. solsona

Xavi Moraleda Orozco. Solsona

El Rebost Solidari de Solsona ha atès 187 persones, i més d’una quarta part dels quals són menors de 16 anys. Durant l’any 2022 van ser 248 els ciutadans que es van beneficiar d’aquesta iniciativa. Segons Casado, «la xifra d’usuaris sempre s’ha mantingut més o menys estable», però explica que durant la pandèmia, i quan va esclatar el conflicte entre Rússia i Ucraïna, van notar repunts. A més, la treballadora social assegura que, tot i que moltes persones tinguin molts estigmes racials, no només atenen «persones migrades, sinó que també serveixen a molta gent necessitada del país».

Aquest projecte va néixer el juliol del 2009 amb la finalitat de poder fer front de forma coordinada entre els Serveis Socials Bàsics del Solsonès, Creu Roja i Càritas a les necessitats bàsiques de famílies que es troben en situació de risc i que no poden afrontar les seves despeses bàsiques, com l’alimentació i el lloguer. Tal com explica Casado, «el rebost vindria a ser com un petit supermercat on els usuaris poden obtenir aquells productes que necessiten».

D’una banda, Càritas s’ocupa de gestionar els aliments frescos, els quals solen obtenir per donacions de supermercats i Bancs d’Aliments, encara que també demanen una subvenció anual per poder comprar altres productes, com ous, peix, patates i iogurts, per així complementar l’oferta. D’altra banda, la Creu Roja administra els aliments envasats, que, fins ara, solien ser distribuïts per la Unió Europea. A causa d’una sèrie de canvis del seu sistema d’ajuts, ha deixat d’enviar-ne, motiu pel qual les existències de llet i d’oli s’estan acabant al rebost solsoní.

Ajut solidari d’entitats

Algunes entitats fan donatius per mantenir el rebost d’ajuts. Entre aquestes Amisol, que ha donat recentment 500 euros per a aquesta acció solidària. Amisol ha reunit aquests diners a partir d’un projecte de microdonacions mensuals. De la mateixa manera, recentment, també ha rebut un ingrés pel mateix fi de l’ONG Solsonès Obert al Món (SOM) de 867 euros, recaptats a partir d’un concert solidari de l’última Festa Major. Una iniciativa que, avui dia, «ajuda al voltant de 100 famílies», tal com afirma Mireia Casado, una de les treballadores socials de Càritas Arxiprestal de Solsona-Morunys.

Tal com expliquen Eva Isanta, Meritxell Estany i Macarena Carrizo, en representació d’Amisol, des del 2019 una cinquantena de treballadors de l’entitat aporten, voluntàriament, un euro cada mes per recaptar fons per causes socials. Enguany han recollit 1.500 euros, els quals donaran en parts iguals al Rebost Solidari, l’associació de malalties neurològiques Giga i l’associació de salut mental comunitària Eunoia. L’alcaldessa de Solsona, Judit Gisbert, ha agraït la solidaritat dels treballadors de l’entitat i ha subratllat que la seva acció «beneficiarà col·lectivament moltes persones del nostre entorn que ho necessiten».

D’altra banda, el SOM ha aportat el 10% de la recaptació que va fer del concert d’Electrobacasis a Fons d’emergència social i servirà per comprar llet per al Rebost Solidari. El 90% sobrant dels diners recaptats han estat destinats a la Fundació Espai Natura i Joventut per donar suport a un projecte de cooperació a Tororo, a Uganda.

L’Ajuntament de Solsona, el Consell Comarcal del Solsonès, la Creu Roja del municipi i Càritas Arxiprestal de Solsona-Morunys, les entitats coordinadores del Rebost Solidari han agraït el gest d’Amisol i el SOM, així com també el d’altres establiments i ciutadans que hi col·laboren de forma anònima.

Subscriu-te per seguir llegint