Els alcaldes aproven el nou model de vigilar les rieres

La Generalitat ha anunciat que l’estiu que ve la mesura continuarà vigent i incrementaran el nombre d’informadors per evitar l’incivisme

Un informador a la riera de Merlès, aquest estiu | ARXIU/OSCAR BAYONA

Un informador a la riera de Merlès, aquest estiu | ARXIU/OSCAR BAYONA / xavi moraleda. solsona

Xavi Moraleda

Durant aquest estiu, les rieres del Solsonès han comptat amb més vigilància per evitar la seva massificació i actes d’incivisme, tal com va estipular el Departament d’Acció Climàtica. Per complir amb això es van contractar informadors i es van repartir entre les zones més concorregudes de la Ribera Salada i el riu Aigua d’Ora, per tal d’advertir als usuaris les normatives del territori pel que fa a la prohibició de fer fogueres, d’abocar deixalles o la limitació d’aparcament. Un cop acabat l’estiu, els alcaldes de Lladurs i Castellar de la Ribera han mostrat la seva satisfacció davant d’aquesta acció.

L’alcalde de Lladurs, Daniel Rovira, destaca que la mesura li ha estat de gran ajuda, ja que «el municipi té molts espais fluvials, però els recursos de l’Ajuntament són massa limitats per abastir-los». L’alcaldessa de Castellar de la Ribera, Claustre Sunyer, també ha fet una valoració positiva, encara que considera que «si aquests informadors també fossin sancionadors, la seva tasca seria més efectiva». Davant l’èxit de la mesura, la Generalitat ha comunicat als consistoris que l’estiu que ve també continuarà vigent i, fins i tot, incrementaran el personal.

Com mostren les dades del Departament d’Acció Climàtica, el principal problema amb què s’han trobat és amb l’aparcament de vehicles. «Els usuaris solen estacionar els cotxes al costat de la carretera, ocasionant problemes d’accessibilitat o, inclús, entorpint el pas de veïns», aclareix Claustre Sunyer. Per això, els dos consistoris van optar per prohibir-hi l’aparcament i crear nous espais de pàrquing.

La qüestió de les fogueres i l’abocament de deixalles també han estat grans problemes. L’alcaldessa de Castellar de la Ribera destaca que, pràcticament, cada setmana es trobaven «que es feien focs, en uns mesos de l’estiu en què estàvem dins el Pla Alfa 2 a causa del gran risc d’incendi».

Segons afirma Daniel Rovira, «cada cop les zones fluvials on la gent es va a banyar estan més massificades i amb els temps caldran noves mesures per part de les administracions per fer-hi front, com, per exemple, limitant l’aforament de persones».

[object Object]

Tant l’alcalde de Lladurs, Daniel Rovira, com la de Castellar de la Ribera, Claustre Sunyer, coincideixen en què per tallar el problema de l’incivisme de soca-rel «cal molta pedagogia».

De la mateixa manera, Daniel Rovira considera que és imprescindible que es facin campanyes publicitàries més potents d’àmbit nacional, per tal que la població conegui les normes que ha de respectar que accedeix al medi natural. «Si volem preservar i protegir correctament els espais fluvials del territori, els seus usuaris ho han de saber, i a una gran part de la població aquesta informació no els hi arriba», explica.

Una altra de les mesures que s’haurien de prendre segons l’alcalde de Lladurs és fer que els usuaris que volen accedir a aquests espais hagin de fer una reserva prèvia, pagar una entrada i també una part proporcional per fer ús dels aparcaments habilitats en espais a la vora.