Riner apuja la taxa de residus per la manca de reciclatge d’alguns veïns

El consistori defensa que la instauració d’un nou sistema de recollida reduiria aquests costos

Abocament incontrolat d’escombraries a Riner | AJUNTAMENT DE RINER

Abocament incontrolat d’escombraries a Riner | AJUNTAMENT DE RINER / xavi moraleda. Solsonès

Xavi Moraleda. Solsonès

L’Ajuntament de Riner s’ha vist obligat a incrementar la taxa de reciclatge perquè alguns veïns de la localitat no reciclen correctament i, en molts casos, es fan abocaments incontrolats de deixalles "per persones que venen d’altres municipis", com apunta el consistori. Aquesta mesura ha estat propiciada pel pla estratègic de l’Agència de Residus de Catalunya per tal de reduir la contaminació ambiental. L’alcalde de Riner, Joan Solà, exposa que "la creació d’un nou sistema de recollida contribuiria a incrementar el reciclatge del municipi i així els costos disminuirien".

"És una mesura que hem aprovat a contracor i pretén sufragar els costos del servei de recollida, ja que han estat molt elevats i, com a Ajuntament, no ens podem fer càrrec d’aquest augment", segons explica Solà. El consistori preveu que les despeses d’enguany siguin de 27.800 euros, encara que falti per registrar l’últim trimestre de l’any. Per tal de reduir el cost de la taxa als veïns, el consistori ha aportat una quantitat de prop de 13.500 euros, que farà baixar fins a gairebé la meitat la quantia inicial.

El Consell Comarcal del Solsonès preveu que els costos de la taxa de residus del 2024 pujaran encara més, i arribaran a assolir els 38.700 euros, aproximadament. En un sol any s’arribaria a donar un increment de gairebé 11.000 euros, és a dir, del 39,2%. Conscient d’aquesta forta pujada, l’Ajuntament també ha optat per congelar tota la testa de taxes que haurien de pagar els veïns de Riner durant l’any 2024.

Els costos de residus municipals s’estableixen per l’Agència de Residus de Catalunya a través de les conegudes com a Taxes Justes. A banda de contribuir a cobrir les despeses associades als serveis de recollida de deixalles i el seu posterior tractament, també pretenen crear un incentiu econòmic cap a la reducció i la correcta separació dels residus des de l’origen. Tal com exposa l’agència, aquest sistema permet aplicar "el principi de qui contamina paga" i premia tots els "ciutadans i comerços que fan un esforç per reduir els seus residus i participar en la recollida selectiva".

L’alcalde de Riner considera que la solució per frenar aquesta pujada exponencial de les taxes de residus seria instaurar un nou sistema de recollida o bé optimitzar l’actual. Una proposta seria aplicar el mètode de les illetes tancades i amb videovigilància, en què només hi podrien entrar persones que hi tinguin accés. D’aquesta manera, es podrien evitar els abocaments incontrolats d’escombraries que solen notificar. "Si no és així, cada any ens continuarem trobant que el cost de les taxes puja considerablement", apunta Joan Solà. Per aquest motiu, denuncia el "retard considerable i inexcusable" del Consell Comarcal del Solsonès a l’hora d’implantar un nou servei, com el consistori demana "des de fa anys", com assegura.

A més, Solà denuncia que aquestes taxes de residus solen incrementar-se en municipis rurals enfront dels que es troben al món urbà. Per això, l’alcalde de Riner reclama que l’Agència de Residus de Catalunya tingui "la mirada rural i d’equilibri territorial més present", ja que, tal com assegura, "aquests costos suposen que moltes famílies no es vegin atretes a viure al món rural i entorpeix en gran manera el projecte de repoblament del territori" pel qual advoca el consistori.