Guixers proposa instal·lar dessaladores per la sequera

L’alcalde pensa que les mesures actuals no resoldran el problema

El pantà de la Llosa del cavall, mig buit, l’agost passat | ARXIU/ARNAU VALVERDE

El pantà de la Llosa del cavall, mig buit, l’agost passat | ARXIU/ARNAU VALVERDE / xavi moraleda. Solsonès

Xavi Moraleda

L’alcalde de Guixers, Jordi Selga, ha manifestat a Regió7 que l’acció que vuit municipis de l’Anoia es connectin a la xarxa d’abastament d’aigua del Ter-Llobregat a finals del 2025, «serà una solució puntual, però no serà definitiva per poder revertir el problema de la sequera». Un suggeriment que va proposar és la instal·lació d’una «planta dessalinitzadora i potabilitzadora que només entri en funcionament en contextos d’emergència com l’actual» i que contribueixi a millorar l’estalvi d’aigua.

Segons ho va anunciar el director de l’Ens de l’Abastament del Ter-Llobregat, David Vila, aquest projecte costarà 7,5 milions d’euros i els municipis que es beneficiaran de l’aigua del pantà de la Llosa del cavall seran Copons, Sant Martí Sesgueioles, Jorba, Prats de Rei, Rubió, Sant Pere Sallavinera, Veciana i Calonge de Segarra.

«Tothom té dret a tenir aigua, és pública i no és propietat de ningú», com va indicar Selga. Tot i això, la seva queixa és que «si avui dia els embassaments estan gairebé al 18% de la seva capacitat, estem parlant d’un problema causat per la mala planificació de l’aigua des de fa dècades» i que ja ha arribat massa lluny. A més, l’alcalde va defensar que hauria de ser impensable que els pantans arribin a estar per sota del 50% del cabal.

Segons Jordi Selga, el fet que els vuit municipis es connectin a l’embassament de la Llosa del Cavall és una mesura que resoldrà un problema puntual, però no el present escenari de sequera. «Ens trobem davant d’una alarmant situació de canvi climàtic que ha vingut per quedar-se i el que no podem fer és que els pantans es converteixin en murs de formigó sense aigua», va destacar.

Per aquest motiu, el suggeriment del consistori de Guixers per l’ACA i el govern és la instal·lació de plantes dessaladores i potabilitzadores d’aigua. Aquestes durien a terme procediments per extreure l’excés de sals i altres minerals de l’aigua per fer-la potable. Selga és conscient que aquestes accions són «cares de construir i també gasten molta energia», però proposen que «només entrin en funcionament en casos d’urgència com el present».

Tot i això, l’alcalde de Guixers va valorar positivament les mesures d’emmagatzematge i d’estalvi d’aigua que s’estan prenent, ja que «clarament són necessàries», encara que tampoc considera que acabin «solucionant el problema de la sequera».