El Jutjat de Solsona decidirà sobre el cas de corrupció a la vall del Llobregós

El tribunal dictarà si l’acusada és culpable dels delictes d'usurpació de funcions, falsedat documental i apropiació indeguda

Magí Coscollola, a l'esquerra, quan era batlle de Torà

Magí Coscollola, a l'esquerra, quan era batlle de Torà / Arxiu/Alex Guerrero

La presumpta retirada per part de l’exalcaldessa de Torà, Mercè Valls, de 2.878 euros en metàl·lic del compte de l’Associació de Municipis de la vall del Llobregós podria arribar al final. Un cas que va destapar Magí Coscollola, que també havia estat batlle d’aquest mateix municipi, el 25 de maig de l’any passat. Gairebé set mesos i mig més tard, la Fiscalia Provincial de Lleida ha traslladat la denúncia al Jutjat de Solsona.

Els tres delictes que s’imputen a l’acusada són els de presumpta usurpació de funcions, presumpta falsedat documental i presumpta apropiació indeguda. El primer s’hauria donat quan Valls es va aprofitar que l’associació no estava operativa des de 2013, i va presentar-se a les oficines d’una entitat bancària amb la intenció de retirar els diners, ja que constava com una de les titulars del compte. La falsedat documental s’atribueix al resguard que l’exalcaldessa va presentar al banc per a retirar els diners. Un document que presumptament simulava una reunió de la junta directiva de l’associació on s’acordava la retirada de tots els fons. El darrer delicte per la qual s’imputa a Valls, és la presumpta apropiació indeguda dels 2.878 euros del compte.

Coscollola va ser conscient del cas quan, un dia d’abril de l’any passat, la xifra que acompanyava el resguard que arribava cada tres mesos al consistori de Torà, era de zero euros. Després de consultes amb l’entitat bancària i amb regidors de l’Ajuntament de Calonge de Segarra, Coscollola va fer el pas per a interposar la denúncia a la Fiscalia Provincial de Lleida.

Ara, però, només els consistoris de les poblacions afectades es poden presentar com a acusació particular. A més de Torà, la resta de localitats que es podrien postular com a acusació són Oliola, Sanaüja, Biosca, Massoteres, Ivorra, Castellfollit de Riubregós, Calonge de Segarra, Pinós i La Molsosa. Coscollola lamenta no poder-hi intervenir directament, i recorda que el municipi de Torà és el més afectat per aquest cas, ja que les aportacions a la institució es van fer seguint criteris poblacionals. Aquest cas, creu l’exalcalde, que acabarà de fer desaparèixer una associació de municipis que havia de desdibuixar fronteres administratives.