Territori integra el Solsonès, Alt Pirineu i Aran al sistema tarifari de Lleida a partir de dilluns

La nova tarifació suposarà una inversió anual de 800.000 euros

Estació d'autobusos de Solsona

Estació d'autobusos de Solsona / Consell Comarcal del Solsonès

ACN

El Departament de Territori integrarà a partir de dilluns 29 de gener els desplaçaments en transport públic de les comarques del Solsonès, l'Alt Pirineu i Aran al sistema tarifari de l'Autoritat Territorial de la Mobilitat de Lleida (ATM). Aquesta integració suposa la creació de la zona 3 -formada pel Pallars Jussà, l'Alt Urgell i el Solsonès-, i de la zona 4 -formada per l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l'Aran i la Cerdanya. En un comunicat, el departament explica que el cost de la integració tarifària se situa al voltant dels 800.000 euros anuals, que aporta Territori i l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran.

La incorporació d’aquestes comarques permetrà estalvis de fins al 89% en alguns desplaçaments, tenint en compte també la bonificació del 50% en el preu dels abonaments i els títols multiviatge al transport públic aprovada per l’ATM de Lleida i la Generalitat per al 2024. És el cas del trajecte Puigcerdà – la Seu d'Urgell, que amb bitllet senzill té un cost de 7,05 euros i amb la T10 passarà a valdre 0,81 euros. El trajecte Lleida-la Seu d'Urgell té un cost de 19,60 euros amb bitllet senzill i amb la T10 passarà a valdre 2,58 euros, una rebaixa del 87%. El viatge Vielha-Lleida amb la T-10 passarà a valdre 3,61 euros, amb una disminució del 75%.

Amb la integració, els ciutadans del Pirineu i Aran i del Solsonès podran disposar del títol T-Jove per als menors de 30 anys i també del títol de transport gratuït T-16 per als menors de fins a 16 anys. D'aquesta manera, s’equiparen al conjunt de comarques i municipis que disposen de sistema tarifari integrat.

Els títols de transport integrat es podran utilitzar en tots els serveis regulars de transport de viatgers que realitzen les comunicacions internes del Pirineu i Aran i el Solsonès i també als serveis que comuniquen aquests territoris amb la resta de comarques que formen part de l’ATM de Lleida.

També suposarà la integració tarifària del tram del servei ferroviari entre Lleida i la Pobla, gestionat per Ferrocarrils de la Generalitat. En queda exclòs, però, el transport intern d'Aran, les competències del qual són del Conselh Generau d'Aran.

S'ha previst una ampliació dels punts de venda a les comarques que s'incorporen al sistema d'integració tarifària. Pel que fa als títols de transport personalitzats (T-Jove, T-16 i la T-Mes) s'han de tramitar a través del sistema de sol·licitud telemàtica de l'ATM Lleida, descarregant els respectius formularis de sol·licitud i enviant-los a l'adreça info@atmlleida.cat juntament amb la documentació que cal aportar en cada cas. Aquests títols s'hauran de recollir al consell comarcal o en qualsevol dels centres d'atenció al client de l'ATM.