La web que et permet localitzar taurons: a l'Estat s'han geolocalitzat dos exemplars

L'organització internacional Ocearch ha implantat rastrejadors a 437 esquals des del 2007

Albirament d'un tauró

Albirament d'un tauró / Pixabay

Alba Díaz

Alba Díaz

L'albirament de taurons en els últims set dies a les costes de l'Estat ha despertat la inseguretat dels que ja estiuegen a la platja. En la darrera setmana s'han vist fins a cinc exemplars: tres a les Baleares, un a Alacant i un a Galicia.

L'organització internacional Ocearch disposa d'una pàgina web de seguiment d'exemplars de taurons per tot el món. Segons el seu portal interactiu, a la Península Ibèrica hi ha dos esquals que viuen en aïgues de l'Atlàntic. Un d'ells es diu Machaca. És un mascle adult de 2 metres i mig que es va etiquetar al Golf de Maine (Estats Units) i ara es passeja per la costa de Vigo. L'altre, una exemplar de tauró solraig jove de nom Rizzilient, s'ubica a la Vila do Conde, a Portugal.

Mapa internacional de seguiment de taurons geolocalitzats

Mapa internacional de seguiment de taurons geolocalitzats / Ocearch

Tot i que l'eïna interactiva d'Ocearch només compta amb el registre d'aquests dos exemplars, s'estima que al mar Mediterrani existeixen 45 espècies de taurons, entre les quals hi ha tintoneres, gats vers i pastius.

La majòria d'aquests exemplars s'acostumen a albirar al Cantàbric i l'Oceà Atlàntic, ja que les aigües són més fredes. Així i tot, quan s'aproximen a la costa, la probabilitat d'atac és molt baixa. Els atacs amb mossegades per aquests animals són gairebé inexistents a Espanya. Segons detalla l'Arxiu International d'Atacs de Taurons (ISAF), a l'Estat només es tenen constància de sis atacs des del 1847.

Què fer si em trobo un tauró a la platja?

Si albires un tauró, és important mantenir la calma en tot moment. L'instint ens diu que davant la trobada amb un d'aquests animals, cal fugir. Tanmateix, si es dona el cas, s'ha d'intentar evitar moviments bruscos i nedar cap a aigües poc profundes de forma lenta i suau.

Si no es pot sortir immediatament de l'aigua, es recomana mantenir a l'animal a la vista i, si aquest s'acosta, allargar la mà i col·locar el palmell sobre el cap de l'animal. Un cop pres el contacte, s'ha de pressionar al mateix temps que apartes el cos del camp visual de l'animal, fent que l'esqual hagi de modificar la seva trajectòria i evitar així un possible atac.