ChatGPT confessa que agafa textos amb copyright sense permís

Diversos mitjans han denunciat a l'empresa OpenAI

El sector tecnològic digital està decaient: Twitch, Google i ChatGPT; quin serà el següent?

ChatGPT denunciat per 'The New York Times', entre altres

ChatGPT denunciat per 'The New York Times', entre altres / Arxiu

Carles Planas Bou

Fa uns mesos que el sector tecnològic està trontollant per diversos llocs i tots per culpa d'una eina sofisticada: la intel·ligència artificial (IA). Des que ha aparegut aquesta eina amb més força i se li està intentant esprémer el suc, diverses empreses estan tenint problemes. Fa poc Twitch o Google van haver d'acomiadar a més de 1.000 treballadors per la IA. En el cas de Google, volen deixar d'invertir en persones per invertir a investigar la IA a fons i posicionar-se com a líders del sector. Twitch també ha estat afectada per retallades i ara, ChatGPT, la qual ja fa setmanes és acusada d'agafar contingut de diversos mitjans i fonts sense considerar els drets d'autor, ha acabat confessant que utilitzen continguts sense demanar permís.

L''startup' dirigida per Sam Altman va reconèixer dilluns passat que "seria impossible entrenar els models actuals d'IA sense material amb drets d'autor", segons va avançar The Telegraph. Ho va fer en un document presentat davant de la Cambra dels Lords, el Parlament del Regne Unit, on s'estudia una possible legislació que resolgui aquest problema.

ChatGPT és una app capaç d'interactuar amb els usuaris i generar tota mena de textos d'acord amb les seves peticions. Això és possible perquè el sistema ha estat entrenat amb grans volums de dades extretes d'Internet, la majoria d'obres protegides per l'anomenat copyright. Aquest qüestionat model ha permès a OpenAI, impulsada amb el finançament de Microsoft, assolir una valoració que superaria els 80.000 milions de dòlars.

OpenAI reconeix així, que el seu model no funcionaria respectant aquest dret. "Com que avui en dia els drets d'autor cobreixen pràcticament tota mena d'expressió humana -inclosos blocs, fotografies, missatges de fòrums, fragments de codi de programari i documents governamentals-, seria impossible entrenar els principals models d'IA actuals sense utilitzar materials protegits per drets d'autor".

La companyia assegura que no recórrer a aquestes obres produiria sistemes de IA deficients. "Limitar les dades d'entrenament a llibres de domini públic i dibuixos creats fa més d'un segle podria donar lloc a un experiment interessant, però no proporcionaria sistemes d'IA que satisfacin les necessitats dels ciutadans d'avui", van explicar.

Montaje con los logos de la empresa OpenAI, creadora de la inteligencia artificial ChatGPT

ChatGPT / DADO RUVIC

Des d'escriptors a artistes gràfics, passant per grans mitjans de comunicació com 'The New York Times', han demandat la companyia per explotar comercialment les seves creacions sense consentiment ni pagament previ, cosa que consideren una "apropiació indeguda". Tot i això, OpenAI considera que "legalment els drets d'autor no prohibeixen l'entrenament" de sistemes d'IA.