Súria recupera el testimoni dels infants i el treball dels mestres durant la guerra civil

Ho recull el llibre sobre la revista escolar 'Albor', que ha tingut un emotiu acte de presentació

Redacció

El llibre «Albor. La veu dels nens i nenes de Súria en el temps de la guerra» de Magda Esquius i Ros es va presentar en un acte emocionant que va servir per recuperar la memòria dels infants que van patir la guerra civil i reivindicar el treball del professorat que va impulsar la renovació pedagògica dels anys trenta, posteriorment truncada pel franquisme. El volum forma part de la col·lecció ‘Temes de Súria’, publicada per l’Ajuntament.

Aquesta presentació és una de les activitats més destacades del programa de Sant Jordi d’enguany a la vila. El títol del llibre fa referència al nom de la revista escolar que es va publicar a Súria entre els anys 1937-38 amb textos dels nens i nenes del Grup Escolar Francesc Macià, precedent de l’actual Escola Francesc Macià.

El llibre inclou la reproducció dels dotze números de la revista, un document excepcional que mostra les vivències quotidianes del temps de guerra en les paraules dels infants de Súria. L’impulsor de la revista va ser el mestre Josep Civit i Vallverdú (l’Espluga Calba, 1895 – Barcelona, 1976), que va exercir a Súria entre els anys 1936-1939 i que després de la guerra civil va ser detingut, sotmès a un consell de guerra i condemnat a vint anys de presó, una pena que posteriorment va ser commutada a trenta-dos mesos de presó i la separació del cos de mestres nacionals.

Portada del llibre

Portada del llibre / AJUNTAMENT DE SÚRIA

El record de la revista ‘Albor’ i el mestratge de Josep Civit van marcar fortament els nens i nenes que van participar en aquesta iniciativa, vinculada als moviments de renovació pedagògica que pretenien estimular l’esperit crític dels infants i l’interès per la societat que els envoltava.

El llibre també descriu el context educatiu de Súria en aquella època, amb els testimonis d’alumnes, valoracions d’experts sobre la importància de la revista i altres exemples similars com el del mestre Antoni Benaiges, amb vinculacions familiars a Súria i conegut per la recent pel·lícula «El mestre que va prometre el mar».

Paraula i música

L’acte de presentació del llibre va tenir lloc al davant de l’edifici de l’Escola Vella de Súria, al costat de la Casa de la Vila. L’autora del llibre, la mestra, exregidora i activista cultural Magda Esquius, va explicar que la presència a Súria d’una exposició sobre Antoni Benaiges i el coneixement previ de l’existència de la revista per motius familiars van ser «l’espurna» de la recerca, que ha tingut el suport de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament.

Uns vuitanta-cinc nens i nenes de Súria van escriure en els dotze números de la revista ‘Albor’, que també era editada i compaginada amb una impremta manual pel mateix alumnat. Segons Magda Esquius, la publicació va ser per als alumnes un exercici «motivador» que els va transmetre els valors de «la cooperació i la solidaritat».

Un dels antics alumnes de Josep Civit i col·laborador d’‘Albor’, el surienc Robert Pujol, va recordar vivències del mestre, destacant la disciplina, el respecte i l’amor per la llengua com a trets bàsics de les seves classes. Segons Robert Pujol, la revista ‘Albor’ va ser «indirectament» el precedent del setmanari ‘Súria’, del qual també va ser cofundador.

Per la seva banda, el president de l’associació Memòria i Història de Manresa, Joaquim Aloy, va elogiar el llibre com una aportació «excel·lent» sobre un capítol «molt rellevant de la història local i la història del país».

L’alcalde Albert Coberó va agrair el treball de totes les persones que han fet possible la recerca sobre ‘Albor’ i la publicació del llibre en la col·lecció ‘Temes de Súria’. Segons el batlle surienc, es tracta d’«un reconeixement» a la comunitat educativa per les dificultats que va viure en aquell difícil context històric, a més d’una iniciativa de recuperació de la memòria històrica que ha de continuar amb noves recerques.

En el transcurs de l’acte, infants i joves descendents dels nens i nenes que van escriure a ‘Albor’ van llegir una selecció dels més de dos-cents textos que es van publicar a la revista sobre nombrosos aspectes de la vida quotidiana en el temps de la guerra. Al final de la presentació, alumnes actuals de l’Escola Francesc Macià van interpretar la cançó ‘Somnis d’infant’.

La presentació del llibre va començar amb les interpretacions musicals de la Coral Sòrissons de l’Escola Municipal de Música. L’acte va ser conduït per la surienca Laia Suades Juncadella.

Coincidint amb la celebració de l’acte, es van presentar les restauracions del portal centenari de l’antic Grup Escolar Francesc Macià i de la maqueta de l’escola projectada l’any 1936, que no va tirar endavant a causa de la guerra. La restauració d’aquests dos elements històrics ha estat una iniciativa de l’àrea municipal de Cultura, vinculada a la publicació del llibre.

El pròxim divendres 26 d’abril tindrà lloc al saló de sessions de la Casa de la Vila una xerrada sobre aquestes dues restauracions. L’acte començarà a les 7 de la tarda i serà a càrrec de l’equip de restauradores Eulàlia Duran Vila, Iñigo Fernández i Tina Núñez González.