Pont Aeri: el dia que la Policia Local de Manresa va precintar la polèmica discoteca

El 27 de març del 2001 va acabar el curt, però conflictiu, pas de la coneguda sala de música techno per la capital del Bages

Excavadores i camions treballen actualment al voltant de l'edifici per treure més d'una hectàrea d'asfalt en un projecte pioner de renaturalització

Els plats de Pont Aeri, el dia de la clausura del local

Els plats de Pont Aeri, el dia de la clausura del local / Arxiu/Jordi Serarols

Redacció

La discoteca Pont Aeri va aterrar a Manresa l’estiu del 2000 poc temps després que la seva seu de Terrassa fos clausurada provisionalment per l’Ajuntament egarenc mitjançant un decret d’alcaldia. El motiu: una operació conjunta de la Policia Local i la Policia Nacional hi va detectar infraccions per excés de capacitat, admissió de menors al local i presumpta permissivitat en el consum de drogues i l’entrada d’armes blanques. Començava així un periple breu, però encara ara recordat per molts manresans. El local escollir per instal·lar-se va ser l’antiga Krono’s, un espai que el 2024 segueix en runes i que aquesta setmana és notícia perquè l'Ajuntament de Manresa hi ha engegat un projecte pioner de renaturalització.

El desplaçament dels clients de la discoteca de Terrassa fins a Manresa va anar acompanyat de denúncies d’agressions de viatgers de la línia de Renfe que havien de compartir el transport amb joves caps rapats que mostraven actituds violentes i racistes. Fonts de Renfe van reconèixer en aquell moment a aquest diari que grups molt nombrosos de joves feien destrosses als trens cada cap de setmana i agredien altres passatgers.

Policies locals de Manresa, precintant les sortides de la discoteca Pont Aeri, el 2001

Policies locals de Manresa, precintant les sortides de la discoteca Pont Aeri, el 2001 / Arxiu/Jordi Serarols

El desembre del mateix 2000, la discoteca va posar en marxa un servei d’autobusos propi per traslladar els clients. Tot i així, poc després, el febrer del 2001, 33 entitats de la ciutat van demanar el tancament de la sala.

En el moment en què la discoteca, gestionada per la societat Flying Free, va demanar passar d’una llicència provisional a una de definitiva de funcionament, l’Ajuntament de Manresa va decidir denegar-la-hi, al·legant que la zona on es troba ubicat l’edifici no disposava de pla especial d’ordenació urbanística. A més, va donar un mes als propietaris per tancar.

La baixada de persiana definitiva va ser forçada, el 27 de març del 2001, amb el precinte de Pont Aeri per part d'agents de la Policia Local. Segons recull la crònica de Regió7 d'aquella jornada, no va ser un comiat fàcil i un fotògraf va ser agredit per responsables de la discoteca.