El 2023 es va activar el codi risc suïcidi en més de 300 ocasions a la Catalunya central

Salut presenta a Manresa una campanya per incidir en la detecció i la prevenció de conductes suïcides

Presenteació de la campanya de prevenció del suïcidi, aquest dilluns a Crist Rei, ara plaça Neus Català

Presenteació de la campanya de prevenció del suïcidi, aquest dilluns a Crist Rei, ara plaça Neus Català / MIREIA ARSO

Jordi Morros

Jordi Morros

L’any passat el Codi Risc Suïcidi per fer front a una idea suïcida d’alguna persona es va activar en 320 ocasions a la Regió Sanitària de la Catalunya Central del departament de Salut. Suposa un increment del 2,9% respecte a l’any anterior.

Segons el registre del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), a les comarques centrals es van consumar 35 suïcidis. La majoria homes – un 85%- d’entre 50 i 55 anys. 19 al Bages, 12 a Osona, 2 al Berguedà, 1 al Solsonès i 1 al Moianès. Serien 41 si s’hi afegeix Anoia, que ara depèn de la regió sanitària del Penedès.

Xifres inassumibles

Són xifres inassumibles, segons Salut, que ha posat en marxa una campanya de prevenció per incidir en la detecció i la prevenció de conductes suïcides. Aquest dilluns al matí la gerent i delegada de Salut a la Catalunya central, Alba Oms, ha visitat un vinil instal·lat a terra al mig de la plaça Neus Català de Manresa -Crist Rei- que simula un forat negre i on es pot llegir un missatge que diu: «Si coneixes algú a punt de caure en el pou del suïcidi escola i demana ajuda al 061».

Es tracta d’una campanya que els pròxims dies també es podrà veure a Berga, Solsona Moià, Prats de Lluçanès, a més a més de Vic i Manlleu, que formen part de la mateixa regió sanitària. Interpel·la tothom ha dit Oms, perquè es tracta de fer una crida a totes aquelles persones que coneixen algú en una situació de risc, però no saben com acompanyar-la.

Segons Oms, «Salut no arriba a detectar totes les persones que tenen una ideació suïcidi. El pas que fem ara és com podem ajudar a la persona que sí que ho pot detectar». Pot ser un amic de l’afectat, un company de feina, un familiar... A partir d’aquí «se li donen eines comunicatives» amb l’objectiu final que la persona en qüestió amb el problema de salut mental entri al sistema de salut i se’l pugui atendre.

Una situació greu

La delegada de Salut a la Catalunya central ha assegurat que la situació és greu. L’any passat el 061 del Sistema d’Emergències Mèdiques, va rebre 1.180 trucades de persones de la Catalunya central amb consultes sobre suïcidis. Aquestes van comportar 1.042 intervencions de professionals sanitaris que van activar diferents recursos assistencials. A més a més, en 320 casos es va poar en marxa l’esmentat Codi Risc Suïcidi.

A l’acte han acompanyat Oms el regidor d’Esports i Salut de l’Ajuntament de Manresa, Anjo Valentí. Ha afirmat que el consistori s’ha posat a disposició de Salut «per fer visible un tema que queda molt invisible».

També han sigut a la presentació de la campanya de detecció i prevenció la gerent de l’ICS a la Catalunya central, Núria Prat; la metgessa Xell Viladrich, de Salut Mental d’Althaia; Roser Martínez, directora de Salut del Bages, Berguedà, Solsonès i Moianès; i Isabel Besolí i Alba Gangolells, del SEM.