Reflexió sobre la descolonització amb ‘Anti-Futurisme Cimarrón’, al Santa Mònica i La Virreina Centre de Barcelona

L’exposició es pot veure fins al 31 de gener i es pregunta com seria el mon sense l’existència d’Europa

Imatge de l’exposició ‘Anti-Futurisme Cimarrón’

Imatge de l’exposició ‘Anti-Futurisme Cimarrón’ / La Virreina

ACN

El Santa Mònica i La Virreina Centre de la Imatge de Barcelona han presentat aquest dimecres l’exposició ‘Anti-Futurisme Cimarrón’ que es podrà veure des d’aquest dijous fins al 31 de gener de 2024. Es tracta d’una proposta expositiva inèdita d’una vintena d’artistes compromesos amb els processos de descolonització. La mostra de la filòsofa descolonial Yuderkys Espinosa-Miñoso i l’artista visual Katia Sepúlveda convida un grup d’activistes comunitaris a reflexionar sobre la inexistència d’Europa. La primera coproducció del Santa Mònica amb La Virreina compta amb obres d’artistes internacionals com Colectivo Ajchowen, Colectivo Ayllu, Imayna Caceres, Yoel Díaz Vázquez, Johanné Gómez Terrero, Marcela Huitraiqueo, Grupo Katanga o Nitzayra Leonor.

L’exposició, que es pot veure simultàniament a les dues seus, presenta les conclusions de més d’un any d’investigació i reflexió compartida amb les respostes artístiques dels col·lectius participants. La mostra es pregunta com seria el món si Europa no hagués existit mai.

"La propostes deixen entreveure de quina manera les cultures, creences i vides escindides, esborrades de la història per la violència colonial, serien encara capaces d’activar altres històries potencials confrontades amb la dominant", han detallat des del Santa Mònica. 

Així, ‘Anti-Futurisme Cimarró’n proposa el treball artístic com a cura i apunta a una crítica al camp de l’art, alterant-ne les concepcions habituals i reconnectant la pràctica artística a les narratives no occidentals.

D’altra banda, el Santa Mònica també inaugura la mostra ‘La possibilitat de no haver sigut. Set interferències decolonials’. És una exposició que tracta les mateixes qüestions que l’anterior però comissariada col·lectivament per Difraccions, Flux, Grup d’estudi, Jiser i Sabers migrants, Koniclab / ECOSS, Mixtur i Sâlmon.