Plans nadalencs imprescindibles per fer a la Catalunya central aquest pont

Et llistem algunes de les activitats més destacades de la regió central per al 7,8 i 9 de desembre

Una parada en una edició anterior de la Fira de Santa Llúcia de Manresa

Una parada en una edició anterior de la Fira de Santa Llúcia de Manresa / Arxiu/Oscar Bayona

Redacció

Si busques plans nadalencs per acabar aquest pont d'una forma especial, la Catalunya central n'ofereix una gran quantitat. Apunta totes aquestes propostes d'aquest 7, 8 i 9 de desembre, aptes per a tot els públics i que ben segur et faran començar a escalfar motors per Nadal.

ALPENS

  • Gran Pessebre d’Alpens: Fins al 14 de gener es pot visitar l’exposició de 100 m2 a l’antiga fàbrica SAT (carrer Dalt, 3). El muntatge és de Filemón Correa Fajardo. Obert els dissabtes, d’11 a 14 i de 16 a 20 h; i els diumenges, d’11 a 14h. El dimarts 26 de desembre, d’11 a 14 h. Entre setmana, visites concertades: 679 698 494.
  • 11a mostra de pessebres a la finestra: Fins al 14 de gener es poden observar recorrent els carrers i places del nucli urbà d’Alpens amb l’ajuda i guia que es pot trobar al Gran Pessebre i als comerços. De dilluns a diumenge, de 10 a 20 h.

AVIÀ

  • 50è Concurs de pessebres en miniatura: Des de divendres i fins al 4 de febrer, exposició dels pessebres premiats en anteriors edicions per celebrar el 50è aniversari del concurs.

BAGÀ

  • Exposició de pessebres en miniatura de Lluís Esparbé: Fins al 7 de gener, a l’oficina de turisme del carrer Raval, 18.
  • Fira de Nadal: Dissabte, durant tot el dia, a la plaça Catalunya.
  • Taller de construcció de Fia-faies: Dissabte, a les 11 h, al pati d’armes de Palau.

CARDONA

  • Pastorets de l’escola Patrocini: Dissabte, a les 20 h, diumenge, a les 18 h, al teatre Els Catòlics. Espectacle A Betlem? Hi arribarem!. Organització: AFA Escola Patrocini.

CASTELLGALÍ

  • Encesa de les llums de Nadal: Dissabte, a les 19 h, a la plaça de l’Ajuntament. Espectacle, piromusical i coca i xocolata per a tots els assistents.

CASTELLTERÇOL

  • Exposició de pessebres: A les Escoles Velles, situades a la plaça dels Estudis. Fins al 28 de gener, oberta tots els dissabtes, diumenges i festius, de 12 a 14 i de 17 a 20 h. Organització: Agrupació de Pessebristes de Castellterçol. Més informació i visites concertades: 608 47 21 75.

ESPARREGUERA

  • Fotoestudi d’ambientació nadalenca: Els dies 14 i 15 de desembre, de 17.30 a 20 h; i els dies 8, 9 i 16 de desembre, d’11 a 13 h, a l’estudi de l’AFE (carrer de l’Hospital, 39, 1-1). Organització: Agrupació Fotogràfica d’Esparreguera.
  • Photocall nadalenc: Dissabte, de 9 a 15 h, al vestíbul de Can Pasqual. Organització: Associació Fotogràfica Alternativa d’Esparreguera.

GIRONELLA

  • Market Gironella Vila de Nadal: La tercera edició del mercat de Nadal, que s’allargarà fins al 31 de desembre, s’ubica a la plaça de l’Estació i comptarà amb 22 casetes de fusta que vendran productes artesans, alimentaris i nadalencs. Divendres, pel nucli històric, Fira de la Puríssima. A les 18 h, a l’Espai Santa Eulàlia, espectacle Ara parlem nosaltres Dissabte, a les 12 h, vermut electrònic amb Principia DJ. A les 18 h, a l’Espai El Blat, concert amb Ambauka. Entrades: 6 euros, anticipades; i 8 euros, a taquilla. A la venda a culturitza.cat. Diumenge, a les 12 h, vermut musical amb Edelweiss Quartet. A les 18 h, concert amb Jises & The Funkytects.

GUARDIOLA DE BERGUEDÀ

  • Fira de Nadal i de l’Escudella: Divendres, durant tot el matí, a la plaça de l’Església. Amb botifarrada (màxim dues racions per persona). Taller per guarnir el bastó per picar el tió. Cal portar el bastó.

IGUALADA

  • Fira de Nadal i el Tió: Divendres, dissabte i el dissabte 16 de desembre, matí i tarda; i el divendres 15 de desembre, a la tarda; i diumenge i el diumenge 17 de desembre, al matí, al nucli antic. Oferirà tot tipus d’articles nadalencs, a més d’artesania i alimentació, entre d’altres. Els dissabtes 9 i 16 de desembre, els infants podran fer cagar el tió a partir de les 18 h.
  • Niu Màgic: Cada dia fins al 24 de desembre, a les 19 h, a la plaça de Cal Font. S’encendrà una bombeta màgica del calendari d’Advent amb els fanalers.
  • Escenari Màgic amb la Coral Xalest: Divendres, a les 19.15 h, a la plaça de Cal Font, actuació de la coral en el marc nadalenc.

LLADURS

  • Mercat nadalenc de l’Hotel La Vella Farga: Divendres i dissabte, d’11.30 a 19.30 h, obert a tot el públic amb accés gratuït. Hi haurà una dotzena de parades amb productes nadalencs, la majoria d’artesans del Solsonès. Entre les 13 i les 15.30 h, s’obrirà la zona de tapes i begudes, amb un menú preparat pel xef Jordi Llobet i la cap de cuina Teresa Badrenas. Divendres, a les 11 h, taller de cosmètica natural Ringana. Gratuït. A les 11.30 h, taller de torrons. A les 12 h, inauguració del mercat. A les 12 h, taller d’espelmes aromàtiques. A les 12.30 h, vermut musical amb Rocío. De 16 a 17.30 h, concert amb Sweet Blue Suit. Servei de begudes i xocolata desfeta amb pastes. Dissabte, a les 11.30 h, taller de cosmètica natural Ringana. Gratuït. D’11.30 a 13.30 h, passejades a cavall i poni pels boscos de la Vella Farga. A les 12 h, tast de vins i formatges del Miracle. A les 18 h, espectacle amb Set de Màgia. De 20 a 21.45 h, concert final a càrrec de Song Dearlers. Servei de begudes i xocolata desfeta amb pastes. Les activitats de pagament es faran amb reserva prèvia: 973 29 92 12, 679 166 197 o eventos@hotelvellagarga.com.

LLÍVIA

  • Quina de l’AFA escola Jaume I: Dissabte, a les 19 h, al poliesportiu. Organització: Associació de Famílies d‘Alumnes (AFA) de l‘escola Jaume I de Llívia. Amb la col·laboració de l’Ajuntament i establiments de Llívia.

MANRESA

  • Fira de Santa Llúcia: Divendres, dissabte i diumenge, a la plaça Major, i el dimecres 13 de desembre, festivitat de Santa Llúcia, a la Baixada de la Seu. Mercat amb més d’una cinquantena d’expositors que oferiran productes nadalencs: des de boix o ponsètia fins a productes d’artesania i alimentació, passant per tota classe de regals i figures per preparar el pessebre. A més, avui, dissabte i diumenge, a la Plana de l’Om, espai de mercat vinculat al projecte Artífex. També hi haurà activitats com el Tió Gegant Solidari, en col·laboració amb La Marató, i l’espectacle de carrer Carrilló, a càrrec de la companyia La Tal (avui, a les 18 h). I cantades de nadales, jocs, tallers infantils, degustacions i exhibicions. Manresa turisme oferirà el joc de pistes El Misteri del Balç. Tot el programa a www.manresaturisme.cat. Organització: Ajuntament, Fundació Turisme i Fires i Amics de la Fira de Santa Llúcia.
  • Vermut musical al mercat Puigmercadal: Dissabte, d’11.30 a 14.30 h, a la plaça Puigmercadal, en el marc de la Gira de Santa Llúcia. Es continuarà amb el joc Els enigmes del mercat, amb un premi per a les persones que el resolguin.
  • Taller: «Preparem el Nadal»: Des de dilluns i fins dijous, de 17.15 a 19.15 h, al local social de l’Associació de Veïns Cots, Guix i Pujada Roja (Santa Joan, 34). Preparació de treballs per exposar.
  • Pista de gel: Fins al 14 de gener, a la plaça de Sant Domènec. Horaris: entre setmana de 17 a 21 h, últim torn a les 20.30 h; caps de setmana i festius de 10 a 21 h. Els dies 24 i 31 de desembre i 5 de gener, fins a les 20 h, últim torn a les 19.30 h. Matins entre setmana de dies lectius reservats per a grups escolars. Reserves per a grups escolars: ubicmanresa@ubicmanresa.com. No es fa reserva d’entrades per al públic general. Entrades: 7 euros. Organització: Unió de Botiguers i comerciants de Manresa i Ajuntament de Manresa.

NAVARCLES

  • Taller de decoració de boles de Nadal: Dilluns, a les 17.45 h, a la sala 3/4 de la Creueta Centre Cultural. Gratuït, amb inscripció prèvia.
  • Taller de cuina nadalenca: Dilluns, a les 17.30 h, a la sala 3/4 de la Creueta Centre Cultural. Cal inscripció prèvia.

OLESA DE MONTSERRAT

  • 2a Nit de les Espelmes: Dissabte, a les 22 h, al celler de Cal Puigjaner.

EL PONT DE VILOMARA

  • Pujada del pessebre al Puig Gil en BTT: Diumenge, sortida a les 8.30 h des del Casal Ledez. Organització: Punktrail Vilomara.

PRULLANS

  • 15a Fira del Pessebre i d’Artesans de Prullans: Divendres i dissabte, d’11 a 20 h, a la plaça de la Cerdanya.
  • Pessebre Vivent: Divendres i dissabte, de 18 a 20 h, als voltants de l’església de Sant Esteve. Utilitza pallers, eres i cases particulars i hi participen més d’un centenar de persones. Entrades: 5 euros, i 3 euros per als infants de 5 a 12 anys.

PUIGCERDÀ

  • Arbre dels desitjos: Dissabte, de 10.30 a 20 h, a la plaça de Santa Maria. Venda de boles per penjar els desitjos i venda de vi calent. Activitat en favor de La Marató. Organització: AUCer i Ajuntament. Col·laboració: Comissió de Festes.
  • Exhibició dels Dimonis de Puigcerdà: Dissabte, a les 18.30 h.
  • Exhibició de dansa: Dissabte, a les 19.30 h, a l’Espai Campanar, a càrrec de Dansart Cerdanya.

SANT FRUITÓS DE BAGES

  • Mercat de Nadal: Fins diumenge, i també el 16 i 17 de desembre, de 10 a 14 i de 17 a 21 h, al Cobert de la Màquina de Batre. Parades d’artesania, gastronomia i comerç local. Servei de cafeteria i xocolata desfeta. Tren Espress d’Orient. Taller de Lego. Servei de creps i vi calent. Divendres, de 10 a 11 h, benvinguda al mercat. D’11 a 12 i de 18 a 19 h, Pare Nadal i Mare Nadal. Dissabte, de 10 a 11 h, benvinguda al mercat. D’11 a 12 h, Pare Nadal i Mare Nadal. De 12 a 13 i de 13 a 14 h, cagada del tió. De 18 a 19 h, actuació Som Riu d’Or. De 19 a 20 h, concert de Dizzy’s Music. Diumenge, de 10 a 11 h, benvinguda al mercat. De 12 a 13 i de 18 a 19 h, Pare Nadal i Mare Nadal. De 19 a 20 h, concert de Quart de Blues. Més informació: www.santfruitos.cat.
  • Gimcana «Els tions de Sant Fruitós»: Els dissabtes 9 i 16 de desembre, a les 11 i a les 12 h, amb sortida des del Cobert de la Màquina de Batre. En acabar la recerca dels tions, els infants podran fer-lo cagar. Organització: Sant Fruitós Comerç Actiu amb a col·laboració de l’AEiG Trifènics.
  • Pista de gel: Instal·lada a la plaça de l’Onze de Setembre, estarà oberta fins a 22 de gener. Horaris: de dilluns a dijous, de 17 a 21 h. Divendres, dissabtes, diumenges, vigílies de festius i festius: d’11 a 14 i de 17 a 21 h. Els dies 24 i 31 de desembre i 5 de gener tancarà a les 19.30 h. Preu: 7 euros. Cal portar guants. En cas de no disposar-ne, se’n podran comprar a la taquilla.

SANT JULIÀ DE CERDANYOLA

  • 7a Fira Faia: Dissabte, a partir de les 16 h, a la plaça de l’Església i entorn, obertura de la fira d’artesans i productes de proximitat. De 16 a 20 h, al voltant de l’església, exposició de les fotografies presentades al Concurs de Fotografia de la Fia-Faia 2023. A les 17.30 h, L’Ànima de la Fia-Faia, petita representació teatral que inclourà la construcció i crema d’algunes Fia-Faies. A les 18.30 h, taller de danses tradicionals a càrrec de la Berguedana de Folklore Total. Durant tota la tarda, espai per menjar i beure al pati de l’escola. A la parada de l‘Ajuntament es podrà fer un tast de formatge amb codonyat i vi calent, a càrrec del grup de gent gran del centre cívic, l’escola l’Albiol i l’Ajuntament.

ST. SALVADOR DE GUARDIOLA

  • «En cerca del tió»: Dissabte, de 10 a 13 h, a la Masia del Calvet. Matinal nadalenca amb esmorzar i activitats infantils. A les 12.30 h s’anirà a buscar els tions. Cada tió té un cost de 15 euros, amb reserva prèvia. Cal consultar a l’Associació de Veïns del Calvet.

LA SEU D’URGELL

  • Mercats de Nadal: Divendres i dissabte, de 10.30 a 20.30 h, i diumenge, de 10.30 a 19 h, al passeig Joan Brudieu. Organització: Ajuntament.
  • Taller concurs de fotografia previ a la Ruta Parkour experience pels tions màgics: Dissabte, a les 11 h, al parc del Cadí. Amb inscripció prèvia.
  • Ruta Parkour experience pels tions màgics amb els Minairons: Dissabte, a les 12 h, al parc del Cadí. Inclourà el concurs de fotografia Captant Minairons. Amb inscripció prèvia.
  • Taller de neules amb Menja’t l’Alt Urgell: Dissabte, a les 12 h,a la plaça Patalín. No cal inscripció.

SOLSONA

  • 9a Fira del Tió: Divendres, de 18.30 a 22 h, a la plaça de la Catedral, 2n TióFest, espai gastroculutral del Gremi d’Hostaleria del Solsonès, amb música en directe amb Dani i Juanjo, Dj V.A.L.E.R.O. i Dj Raaachi. Dissabte, de 10 a 20 h, a la plaça Major, Fira del Tió i mercat d’artesania Menestrala’t. Al carrer de Sant Miquel fira d’entitats. Als claustres de la catedral, exposició de tions, i venda de bastons i tions. La recaptació es destinarà al Rebost Solidari del Solsonès. A la biblioteca Carles Morató, muntatge d’un puzle solidari per a La Marató. Concurs Busca els tions als aparadors de la UBIC. De 10.30 a 14 i de 15 a 18 h, amb inicia a la plaça de la Catedral, Gira la Fira del Tió de Solsona!, joc participatiu que consisteix en resoldre enigmes amagats a diferents punts de la ciutat. A les 11 h, al Niu, llavors artesana (Sant Cristòfol 2), presentació del Llunarbori a càrrec d’Elena Sixto. D’11 a 13 h, a la biblioteca Carles Morató, concurs de puzles. Inscripcions a silkesilketa@gmail.com. D’11 a 13.30 i de 17 a 9 h, a la plaça de la Catedral, Alimenta el tió amb il·lusió: recollida de joguines, amb la col·laboració del Cicle Formatiu d’Activitats Comercials de l’Escola Arrels Secundària. D’11 a 1 h, a la plaça de Palau, jocs gegants: Fes-te Gran! A les 16.30 h, a la plaça de Palau, Sarau d’hivern amb Rah-mon Roma. A les 18 h, a la plaça Major, lliurament de premis i encesa de la il·luminació de l’arbre de Nadal. A les 19 h, amb inici a la plaça Major, actuació pel nucli antic de l’Orfeó Nova Solsona.
  • Audicions de Nadal: Dissabte, de 10 a 17 h, a l’auditori de la sala polivalent, a càrrec de l’alumnat de l’Àtic Taller Musical.

Subscriu-te per seguir llegint