Fins al 14 d'abril de 2024

El Monestir de Pedralbes reivindica la figura de la monja intel·lectual Juliana Morell

La mostra reconstrueix el pensament, el context familiar de la teòloga i el seu binomi juvenil i adult

Una imatge de l'exposició sobre la figura de la monja intel·lectual Juliana Morell al Monestir de Pedralbes

Una imatge de l'exposició sobre la figura de la monja intel·lectual Juliana Morell al Monestir de Pedralbes / ACN/Guillem Roset

Guillem Roset (ACN)

El Monestir de Pedralbes de Barcelona ha presentat aquest dilluns l'exposició 'El llegat retrobat de Juliana Morell (1594-1653)' que es podrà veure des del 13 de desembre al 14 d'abril de 2024. A través de material inèdit recuperat de diferents arxius, la mostra dona a conèixer la monja intel·lectual que va ser la primera doctora en filosofia. Fruit d'una recerca iniciada el 2018, la iniciativa reconstrueix el context familiar de Morell, la vessant juvenil i humanista i el posterior caràcter religiós. El recorregut s'endinsa en el pensament d'una de les dones més erudites de l'Europa Moderna que combina dues de les principals tendències del barroc: el racionalisme cartesià i el misticisme eròtic teresià.

La mostra que es pot veure al Monestir de Pedralbes presenta la biografia, l'obra i el pensament d'una autora de la qual, en general, es coneix únicament el nom. Tot i això, es tracta d'una figura que va personificar la idea de la dona sàvia i erudita a Europa durant segles.

"La seva vida és testimoni de la lluita de les dones per accedir a una formació acadèmica i, alhora, pot considerar-se un reflex viu i intens de la cerca individual i col·lectiva d'un espai propi on poder sentir i pensar en si mateixa", han explicat des del monestir.

El recorregut presenta un conjunt de peces originals i de reproduccions a gran format d'obres vinculades a Juliana Morell, entre els quals cinc exlibris amb marca de propietat de Juliana, diversos mobles i objectes originals de la col·lecció del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, nombrosos documents d'arxius inèdits, llibres i manuscrits de Morell.

En dos espais diferenciats es mostra, primer, el llegat vital, intel·lectual i espiritual de Joana Morell com a jove humanista d'una àmplia formació en llengües, teologia i jurisprudència. En un segon, s'hi veu la vessant com a escriptura espiritual i líder d'una comunitat religiosa amb un paper rellevant en la Contrareforma a França i Europa.

Entre d'altres qüestions s'explica com Morell amb quatre anys tenia tres mestres i una jornada d'estudi de més de 8 hores i que fins als 14 anys es va formar en filosofia, teologia i jurisprudència i dominava entre set i nou llengües. En la vessant familiar es mostra l'impacte de la cultura hebrea en ser descendent de jueus conversos així com el negoci familiar de teles i vendes d'objectes.

Altres qüestions que explora l'exposició són la seva educació privilegiada, el fet que es convertís en una icona de la dona docta arreu d'Europa, la diversitat de llengües amb les quals escrivia els seus llibres, la voluntat espiritual de perfeccionar l'ànima o la seva passió per l'escriptura i el pensament espiritual.

En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies (ACN), la comissària i investigadora Georgina Rabassó ha explicat que la recerca va arrencar quan es va adonar que el nom de Morell apareixia al paranimf de la Universitat de Barcelona (UB) però que no se sabia res d'ella. En aquest sentit, Rabassó ha lamentat que és molt habitual que es recordi el nom de dones il·lustres però no s'aprofundeixi en allò que pensaven. "També hi ha una falsa transmissió, és a dir, que pensem que la coneixem però no sigui realment així", ha apuntat.

Rabassó ha exposat que amb al recuperació del pensament femení "hi ha molta feina a fer". "Anem amb retard perquè hem de fer tota la feina, després es podrà dominar el seu pensament i comparar-lo amb el d'altres autors de l'època", ha destacat. "Hi ha un gran treball d'autors de l'època que ja s'ha fet però amb ella comencem ara", ha afegit.

La investigadora ha explicat que l'exposició és resultat d'un projecte de la Fundació Privada Mir-Puig per donar a conèixer la figura de Morell. Ha concretat que la mostra és només la punta d'un iceberg perquè ja estan treballant amb altres projectes.

La investigadora ha explicat que s'estan editant en català les obres completes de la monja intel·lectual en tres volums i que també s'elaborarà un documental. Tot plegat per donar a conèixer el pensament de Juliana Morell i que aquest es pugui situar en un context filosòfic i espiritual.