Aigua de Rigat celebra els 100 anys de la seva creació a Igualada

L'empresa que distribueix aigua a la part central de l'Anoia farà els actes del centenari a partir del mes de setembre

Les instal·lacions de l'emrpesa a Igualada

Les instal·lacions de l'emrpesa a Igualada / AR

Redacció

Aigua de Rigat, l'empresa que distribueix aigua a Igualada i bona part de la part central de la comarca de l'Anoia, celebra enguany el seu centenari. L'11 de juny del 1923, l’enginyer Ròmul Gavarró la va constituir al municipi d’Igualada per atendre la demanda d’aigua potable a la Conca d’Òdena i d’altres punts de l’Anoia. Actualment l'empresa opera la xarxad’abastament d’aigua en alta i de gestionar el servei municipal de l’aigua de sis municipis -Igualada, Vilanova del Camí, La Pobla de Claramunt, La Torre de Claramunt, Òdena i Copons-.

En el límit del terme de la Pobla de Claramunt i Vilanova del Camí es trobava el Mas de Rigat, que actuava com un hostal i, per extensió, el molí paperer de Rigat ja a terme de Vilanova del Camí, d’on procedeix el nom a l’empresa. La història d’Aigua de Rigat, de fet, sempre ha estat unida a espais relacionats amb la manufactura paperera, tan profundament arrelada a l’Anoia. Als anys 30, Aigua de Rigat va adquirir el conjunt de quatre edificacions inactives dels antics molins fariners i paperers de la zona, coneguts amb el nom dels molins de Dalt i de Baix de Cal Coca, a La Pobla de Claramunt, per posar en marxa l’abastiment d’aigua a Cal Coca, tot un símbol en aquell temps de progrés i modernitat per a la localitat.

El 1954, seguint un projecte que es va materialitzar l’any següent, la companyia va començar a obtenir aigua també de la riera de Carme, principal afluent del riu Anoia. Vaser en aquell moment quan es va construir la planta potabilitzadora de La Pobla de Claramunt, per tractar l’aigua provinent de la riera i enviar-la neta i apte per al consum humà cap als dipòsits de regulació. Durant els anys 60 i 70 es va produir un important augment demogràfic i industrial. El 1967 l’Ajuntament d’Igualada va iniciar prospeccions d’aigua a Les Comes, a les Esplugues de Carme, i finalment va comprar un pou. I el 1973 es va construir un dipòsit regulador, per emmagatzemar l’aigua que s’extreia del pou, el dipòsit de l’Aromir a Vilanova del Camí, que recollia les aigües de Les Comes. L’adquisició d’aquesta nova font d’aigua va motivar l’entrada de l’Ajuntament d’Igualada a l’accionariat d’Aigua de Rigat, que no es va fer efectiva fins al 1981. I aquesta és una data clau en la seva història.

A la dècada dels 80, la demanda d’aigua va accentuar la pressió per incrementar la disponibilitat de més cabals. És en aquest moment, el 1988, quan s’adquireix Cal Cubé amb el pou de la Torre, una instal·lació de molta envergadura, que va possibilitar la portada d’aigua uns anys després.

L'entrada d'Agbar com a soci majoritari

Cap a finals del 2006, Agbar adquireix el 68 % de les accions de la companyia, i l’Ajuntament d’Igualada en manté el 32 % restant.

Més recentment, un dels moments clau en la gestió de l’aigua d’aquesta companyia ha estat la connexió entre la Llosa del Cavall i la Xarxa d'Abastament d'Aigua Ter Llobregat (ATL), el 2020, per garantir el recurs a la ciutat d’Igualada davant l'estrès hídric que pateix des de fa anys l’aqüífer Carme Capellades, que constituïa l’única font d’abastament del municipi.

Davant les pressions per les campanyes de municipalització del servei d'aigua, la companyia considera que només podrà fer front a aquests reptes amb la força de les aliances. Idefensa el model de col·laboració publicoprivada és un model d’èxit, especialment en un sector que requereix de grans infraestructures resilients.

Avui, els municipis que gestiona Aigua de Rigat tenen un rendiment mig del 82 %. La companyia ha aconseguit fer més eficient el sistema de consum energètic amb la instal·lació de plaques solars als seus centres. També ha implantat un sistema de gestió avançada de les captacions d’aigües subterrànies, que li permet optimitzar el consum energètic dels pous i conèixer en temps real l’estat de la làmina d’aigua de l’aqüífer.

Aigua de Rigat ha impulsat la instal·lació de comptadors amb telemesura a un 87 % de les llars d’Igualada, tecnologia que permet el control de cabals per part de l’abonat amb la configuració d’alarmes de sobreconsum i fuita.

L’any 2017 va crear un fons social per cobrir els rebuts d’aigua de les persones que no hi podien fer front. Des de llavors, 773 llars s’han pogut acollir a aquest fons que l’any 2022 va estar dotat amb 30 mil euros. I ha creat un espai, Cal Ratés, per sensibilitzar les persones, les escoles bàsicament, per posar a l’abast de les escoles un punt de trobada i divulgació sobre l’aigua i com impacta el canvi climàtic en la seva disponibilitat. I l'empresa, en aquesta mateixa línia també ha fet tallers escolars, o del programa Aqualogia, o més recentment de l’exposició Operació Aigua, Agua de Rigat ha aconseguit arribar amb els seus recursos educatius a més de 2.000 alumnes.

La marca, en evolució

En el marc del seu centenari, Aigua de Rigat ha decidit evolucionar la seva imatge corporativa, cap a una nova identitat "visual, moderna, dinàmica i inspirada en el moviment de l’aigua", com a expressió de la seva capacitat d’adaptació per afrontar els reptes del futur i esdevenir la punta de llança cap a la transició verda dels municipis en els quals gestiona el subministrament d’aigua.

L’esdeveniment oficial de celebració del cent aniversari tindrà lloc el pròxim mes de setembre, i serà el tret de sortida de tota una sèrie d’iniciatives amb les quals la companyia vol compartir amb la societat la seva història d’èxit.

El gerent d’Aigua de Rigat, Francesc Giralt, indica que "estem molt orgullosos d’arribar a aquest aniversari tan especial, convertits en una companyia sòlida i fermament compromesa amb el servei de l’aigua i la cura de les persones. És un èxit de tots, de l’equip professional que ens ha acompanyat al llarg de la nostra història, així com de les administracions, proveïdors i usuaris del servei".

Per la seva part, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, també posa en valor “la capacitat d’Aigua de Rigat de donar resposta en cada moment a les necessitats que han anat sorgint al llarg d’aquest segle, tant per al consum particular com per al de les empreses”. “La seva capacitat d’adaptació i les continues inversions en millora i manteniment han fet, per exemple, que amb un rendiment del 86 % avui a Igualada tinguem una de les xarxes més eficients de tot Catalunya”, assegura l’alcalde.

Castells ressalta també “el compromís no només ambiental” de la companyia sinó i sobretot “el seu compromís social, amb diversos projectes de sensibilització per a un consum responsable de l’aigua”. En un moment en què l’aigua és un bé a preservar, Marc Castells assegura que “tenim una gran sort de comptar amb una companyia compromesa com Aigua de Rigat, de la qual l’Ajuntament d’Igualada en forma part”.