Igualada inicia dilluns una festa major amb 126 activitats i sense barraques

El primer dia d’un total de vuit hi haurà ja una de les novetats, ja que s’hi ha traslladat el pregó, enguany a càrrec de l’humorista Peyu  

Acte d'avanç del programa festiu que es va fer a mitjan juliol

Acte d'avanç del programa festiu que es va fer a mitjan juliol / AJUNTAMENT D'IGUALADA

Redacció

Igualada ja comença a escalfar motors per celebrar a partir d’aquest dilluns una festa major de vuit jornades (fins dilluns 28 d’agost), al llarg de les quals es desenvoluparan un total de 126 activitats. Un programa amb alguns canvis rellevants, el primer dels quals tindrà lloc, precisament, en la jornada inaugural, ja que s’hi trasllada el pregó. Quan se’n va fer la presentació del programa, la regidora de Cultura, Carme Riera, justificava el canvi perquè «ja fa anys que la festa major s’inicia el dilluns, i no el cap de setmana com es feia antigament». Aquest any anirà a càrrec de l’humorista i comunicador Peyu, i es farà des del balcó de l’Ajuntament. Un altre canvi és que no hi haurà l’Espai de Barraques, que tenia lloc al Barri del Rec i havia tingut diferents conflictes en els darrers anys. El consistori ho va argumentar perquè «en els darrers anys no creiem que era el que a tots ens agradaria que fos».

Una de les efemèrides que serà protagonista de la festa és la commemoració dels 160 anys de l’Ateneu Igualadí, amb dues exposicions i les visites guiades a tant a l’edifici de l’Ateneu i com a l’exposició del Museu de la Pell que repassa la història de l’entitat i que es faran de dimarts a dissabte. A més, l’entitat serà la portadora del Penó de la Ciutat durant els actes del seguici del Sant.

La conferència institucional d’enguany anirà a càrrec de la restaurada pictòrica igualadina, Sara Berzosa i es realitzarà a l’auditori del Museu.

En l’apartat tradicional, hi haurà un total de 35 activitats programades, entre les quals destaca la cercavila tradicional dissabte, que com a nota destacada comptarà amb la presentació d’una nova figura que participarà en els seguicis del sant, el Drac Antic d’Igualada, de la FESTHI. L’exhibició castellera comptarà amb els Moixiganguers d’Igualada i les colles convidades Colla Joves Xiquets de Valls i Xiquets de Reus. Pel que fa a les activitats infantils i familiars, destaquem l’estrena a Igualada del nou espectacle de la companyia FarresBrother, HoHiHu. També destaca l’espectacle Asteroid, teatre gestual, clown i humor.

Pel que fa als concerts, Riera ha destacat la varietat d’estils que seran presents a la festa. Aquest any es manté el concert i ball de la revetlla de les places. El Parc Central acollirà el festival Rock City el divendres i el RRRREC Festival se celebra a la plaça de Cal Font diumenge. Enguany els tributs musicals seran al grup Mecano i Depeche Mode a la plaça de Cal Font dissabte a la nit. Els més joves tenen el seu espai amb els concerts de Portobello, Waykiki, el grup de noies Coco, al Parc Central. Per als més grans, divendres a Cal Font destaca l’actuació del mític grup de pop-rock dels anys seixanta, Els Mustang. El final de la festa serà el Piromusical «Igualada de llum i flama», a càrrec de l’empresa Estalella.

La Collanada organitzarà com cada any les tradicionals activitats, que a la nit de dilluns a dijous es faran al pati del Museu, i a la plaça Pius XII, les diürnes i les nits de divendres a diumenge, l’activitat estarà a la plaça Pius XII. Enguany l’entitat commemora els 20 anys construint alternatives populars, on a més de les activitats per a joves, també es programen un seguit d’activitats adreçades al públic familiar.

En l’apartat més logístic, l’Ajuntament reforça els dispositius de seguretat amb la creació d’un circuit especial d’intens control policial que unirà els principals punts d’activitat festiva. Durant els dies de més activitat (divendres, dissabte i diumenge) i en les hores amb més desplaçaments (de 5 a 7 de la matinada) es posarà en marxa aquest circuit, que comptarà amb patrulles tant de Policia Local com de Mossos d’Esquadra. Aquest dispositiu engloba els carrers més concorreguts i utilitzats per desplaçar-se entre els diferents punts de la ciutat on es realitzen actes i concerts, com ara la plaça de Cal Font, el Parc Central, la Rambla o la plaça de l’Ajuntament.

Un any més, es comptarà també amb diversos dispositius de Punts Liles en els principals espais d’activitats i concerts per tal d’informar, sensibilitzar, prevenir, actuar i donar suport davant d’actituds masclistes i comportaments sexistes.

De dijous a diumenge hi haurà sempre dos dispositius amb dues educadores que donaran servei als principals punts d’activitat com son el Parc Central i la zona centre a Cal Font o al Pati del Museu. En els dos casos es combinaran punts fixos amb punts mòbils per visibilitat i informar d’aquest espai segur i d’atenció als participants de les activitats festives.