La Universitat de Lleida no pot estrenar el nou edifici d'Igualada fins al febrer

La nova seu de Ciències de la Salut de la UdL està acabada, però problemes amb els proveïdors del mobiliari han fet ajornar una estrena prevista per aquest setembre

Exterior del nou edifici universitari del passeig Verdaguer d'Igualada

Exterior del nou edifici universitari del passeig Verdaguer d'Igualada / Miti Vendrell/Arxiu

Enric Badia

Enric Badia

El nou edifici de Ciències de la Salut que la Universitat de Lleida (UdL) té al passeig Verdaguer d'Igualada no es podrà estrenar en aquest inici de curs com s'havia anunciat. La primera previsió era acabar les obres abans de les eleccions municipals, però ja no es va complir el termini per problemes amb alguns subministraments i retards en el lliurament de l'edifici. L'estructura de l'edifici es va arribar a acabar abans de l'estiu, però ara ha sorgit un nou problema, en aquest cas amb l'empresa que havia de portar el mobiliari per poder iniciar el curs. Un dels proveïdors va fer fallida i no ha arribat el material. La prudència de la direcció universitària ha fet ajornar l'inici de curs i posposar l'estrena de les noves aules fins al mes de febrer, segons ha explicat Carles Capdevila, delegat del rector de la UdL al Campus d'Igualada.

El nou edifici, que exteriorment fa molts mesos que manté la imatge d'una estructura acabada, s'ha vist afectat per la manca de subministrament d'alguns materials, per aquests problemes ara amb l'empresa que havia de portar el mobiliari (taules, cadires i els mobles de la biblioteca) i per l'increment de preu que han patit molts dels concursos adjudicats. En el cas d'Igualada, segons el responsable universitari, el pressupost ha passat de 6 milions a 7,2 milions d'euros, un increment del 20%. La construcció de l'edifici l'assumien la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament d'Igualada a parts iguals, inicialment 2 milions per a cada administració. Ara, Generalitat, Diputació i Ajuntament també s'han compromès a fer una aportació de 400.000 euros més per assumir l'increment del cost.

El nou edifici universitari del Campus d'Igualada no només era una millora per a l'atenció formativa dels alumnes universitaris i una possibilitat de creixement, sinó que és també una necessitat per poder acollir tots els joves que cursen estudis de salut a Igualada, fonamentalment els del grau d'Infermeria i els del doble grau de Fisioteràpia i Alimentació. En aquests moments, aquesta formació s'està oferint a l'edifici de la Teneria, que Capdevila considera que pot acollir els alumnes en aquest inici de curs i que seria molt difícil poder trobar espai per a tothom a la segona meitat. Les noves instal·lacions del Passeig Verdaguer estan preparades perquè hi puguin fer els seus estudis 500 joves. I ja aquest curs quedarà amb una alta ocupació, amb 430 joves, d'Infermeria i del doble grau de Fisioteràpia i Nutrició. El fet que l'ampliació del curs passat es fes per a estudiants d'horari de tarda és el que permet poder allargar l'estada a la Teneria. Però és que Igualada va créixer en alumnes d'Infermeria el curs passat i ara, aquests que van fer primer, faran segon, i en els pròxims anys s'aniran generant més necessitats d'espai per als de 3r i 4t. De cara al curs 2024-25 també hi ha previst un increment de places de Fisioteràpia i Nutrició.

Carles Capdevila ha explicat que el dia 12 de setembre, l'activitat universitària a Igualada començarà amb normalitat. Els joves que facin cursos a partir de segon ja començaran a treballar amb els seus professors, i els de primer tindran el primer dia d'acollida, on se'ls explica la universitat, les instal·lacions a Igualada i se'ls donen a conèixer els serveis.

El nou edifici, amb capacitat fins a 500 alumnes, és, de fet, una primera fase del projecte final. Si en un futur es fessin més estudis de l'àmbit de la salut (l'Ajuntament d'Igualada i l'Hospital Universitari d'Igualada estan demanant de poder fer estudis de medicina lligats, com els d'Infermeria i els de Fisioteràpia i Nutrició a la UdL) caldria fer un segon edifici amb aquesta finalitat. Per impartir Medicina, una part de l'activitat pràctica es podria fer al centre de simulació 4DHealth, que ocupa una part de l'hospital vell, però caldrien aules, laboratoris, espais per als professors que farien necessari un nou edifici, i un bon nombre de professors per formar els alumnes.