L'Ajuntament d'Igualada aprova les taxes en un ple crispat que l'alcalde va suspendre durant una hora

Una setantena de persones dels centenars que s'havien concentrat davant de l'Ajuntament van accedir al saló de plens i van escridassar les propostes de l'alcalde, Marc Castells

El saló de sessions d'Igualada, ple en l'aprovació de les ordenances i el pressupost

El saló de sessions d'Igualada, ple en l'aprovació de les ordenances i el pressupost / Aj Igualada

Enric Badia

Enric Badia

L'Ajuntament d'Igualada ha aprovat les noves ordenances, amb increments notables en alguns impostos i taxes, el que ha generat un clima de crispació ciutadana que es va expressar en una plaça pràcticament plena amb un miler de persones que protestaven, abans del ple, contra l'increment anunciat de tributs. Al ple, els vots a favor dels 10 regidors de govern i l'abstenció del grup Igualada Som-hi (5 regidors), van ser suficients per aprovar una taula que en el cas de l'IBI suposa un increment del 7%, segons les explicacions de govern i el primer grup de l'oposició, i en les escombraries, del 15%. Junts per Igualada i Igualada Som-hi havien fet públic el mateix dimarts que havien arribat a un acord per passar d'un increment proposat pel govern de l'11% a un del 7%. I, segons el cap d'Igualada Som-hi, el socialista Jordi Cuadras, aquesta modificació suposarà un ajustament de la despesa municipal en 800.000 euros. I per a les butxaques dels contribuents, un increment a la majoria de les llars d'entre 30 o 40 euros l'any. ERC i Poble Actiu van defensar el seu vot en contra de la nova taula tributària de l'Ajuntament, però els seus sis vots, tres de cada grup, no van ser suficients per fer canviar ni tombar la proposta del govern.

El ple va començar amb tensió, perquè les portes de l'Ajuntament no es van obrir fins que van ser les 8 h del vespre, quan havia de començar la sessió i només s'hi va deixar accedir a una setantena de persones, la capacitat que tenia aquest dimarts la sala. Ja en els primers compassos del ple, l'alcalde Marc Castellsva fer diversos advertiments de suspensió de la sessió de fer buidar el públic de la sala en les diferents interrupcions al seu discurs amb intervencions i crits en contra de les propostes que feina per part del públic. Tot i assegurar que tenia "molta paciència", quan es portaven poc més de tres quarts d'hora de ple, després d'intentar sense èxit que es mantingués el silenci mentre intervenia, es va alçar i va suspendre temporalment la sessió, va abandonar el saló de plens i es va reunir llargament amb els portaveus d'ERC, Poble Actiu i Junts. Als dos primers, però sobretot a Poble Actiu, a qui va considerar responsable d'haver promogut la protesta, els va demanar de poder continuar el debat.

VÍDEO | Concentració a Igualada per la pujada d'impostos

ACN

Una hora després, amb els ànims de la sala més calmats i amb més respecte a les intervencions d'uns i altres, es va reprendre la sessió, que va tenir una durada de pràcticament 5 hores. Políticament, els ànims des grups també estaven calents, però, sobretot en les cadires del primer grup de l'oposició, Igualada Som-hi. Jordi Cuadras es va mostrar dur i contundent contra un fulletó que havia repartit la setmana passada el grup de Poble Actiu retreient les assignacions en sous dels regidors. Els va acusar de ser protagonistes "del populisme més barroer que s'ha fet a Igualada" i de no haver acceptat "ser el darreer grup en representació" a l'Ajuntment. "Pràcticament els doblem amb vots i regidors", els va recordar.

En aquest fulletó, s'indicava que l'alcalde Marc Castells té un sou de 100.000 euros anunals com a vice-president de la Diputació de Barcelona, que el mateix ens en paga 80.000 a l'any al regidor Jordi Marcè (ambdos han hagut de reununciar a les retribucions municipals perquè no podien tenir dos sous d'administracions públiques a l'hora) i s'especificaven la resta de retribucions dels membres de govern i oposició, sense incloure-hi els del grup Poble Actiu. En aquest sentit, els socialista Jordi Cuadras va ser l'encarregat de fer public que els sou del cupaire Pau Ortínez (cap de Poble Actiu) és de 1.200 euros al mes per un treball d'11 hores la setmana. I en un to dur i dolgut per les crítiques rebudes, hi va afegir que en cobrava 750 euros més del Consell comarcal de l'Anoia. La suna supera els 2.000 euros i la dedicació no li impedeix de dur a terme la seva feina professional a part. En la seva intervenció, Ortínez va recordar els 43.829 euros assignats en aquest mandat al cap de l'oposició, el regidor Jordi Cuadras, i aquest darrer va respondre que "sóc l'únic que m'he aplicat una rebaixa del 23%". I va recordar als cupaires que "si hi ha un govern de Marc Castells és pel veto de Poble Actiu", que es va negar a pactar amb els socialistes un govern alternatiu de progrés amb ell com a alcalde. Enmig de la discussió, el protaveu d'ERC, Enric Conill, va aprofitar per exposar que l'acord potser seria possible si ell fos el candidat a l'alcaldia. Cuadras no va entrar en el joc.

Aquesta va ser una de les nombroses enganxades que hi va haver entre membres de les diferents formacions. L'alcalde Castells va defensar la necessitat d'incrementar els impostos i tributs per l'infrafinançament de l'Estat i la Generalitat, per l'increment de la factura de l'electricitat i el gas, per l'augment en dos anys del 9% dels salaris dels treballadors municipals per ordre de l'Estat (això li ha suposat a l'Ajuntament un despesa afegida de 2,2 milions) i l'increment del preu de l'interès, del 0,1 al 4%, segons les decisions del Banc central europeu. Va recordar que quan va arribar a l''Ajuntament, Igualada tenia un dels endeutaments més alts del país, el 110%, i la Generalitat el va portar a fer un pla de contenció (ara, segons les dades de Castells, el límit d'endeutament és del 75% i Igualada està al 63%), i ha rebaixat de manera notable el temps de pagaments als proveïdors.

Amb una línia ja expressada anteriorment, Castells va tornar a defensar un model de ciutat on sigui agradable viure i que hi hagi serveis, com la Universitat pública, o nous espais i equipaments, com la zona verda i d'esbarjo del Parc central. I es va comprometre a quan acabi no deixar una ciutat endeutada, a treballar per la qualitat de vida dels igualadins i a "no deixar que ningú quedi enrere". I de totes maneres, va advertir que "venen temps molt difícils". Infinitat de pisos buits al nucli antic d'Igualada, i un pressupost que no il·lusiona, que el podria fer el cap d'obres.

Castells va admetre que la taxa d'escombraries s'havia apujat de manera important, però ho va atribuir a que la Unió Europea fixa que el 2025 aquesta ha de ser una taxa que quedi assumida al 100 pels ciutadans, i Igualada venia d'un model en què l'aportació dels veïns suposava cobrri un 80% del cost, mentre que la resta l'aportava el consistori de recursos propis.

Previ a l'aprovació de les taxes, impostos i del pressupost, s'havia generat un altre debat sobre el model de la recollida d'escombraries. El govern va aportar a aprovació una segona pròrroga del contracte que manté amb FCC perquè, segons va argumentar el regidor Jordi Marcè, s'està pendent d'acabar un pla que ha de definir el model que vol tenir Igualada en el reciclatge i la recollida de la brossa general. L'ampliació del contracte fins a finals del 2024 va comptar amb el suport d'Igualada Som-hi (es necessitava una majoria absoluta). I la crítica d'ERC i Poble Actiu.

El regidor republicà David Prat criticar el model actual que situa a Igualada per sota de la mitjana catalana en la recollida de la brossa. Prat també va recordar que generar més brossa general no és gratuït, perquè l'Agència Catalana de Residus aplica un recàrrec a qui més aporta, però, en canvi, va advertir que el model és un negoci per a l'empresa concessionària, perquè porta la brossa a un abocador a les Terres de l'Ebre, a gairebé 150 quilòmetres de distància d'Igualada, que gestiona la mateixa empresa, quan a 20 quilòmetres de la capital de l'Anoia hi ha un altra gran abocador, a Els Hostalets de Pierola. Poble Actiu es va sumar a les crítiques en el model de gestió i ambdues formacions van advertir al govern que canvier el model i fer la nova concessió suposaria avançar en una línia d'estalvi. Per la seva part, el socialista Jordi Cuadras va indicar que per al 2024, l'aportació dels contribuents igualadins haurà suposat passar d'assumir un 80% del cost de la getió de la brossa o assumir-ne el 92%. I que per al 2025, els costos s'han d'ajustar, totalment, el 100%, amb el que es recapti dels veïns.

Castells, també va haver d'escoltara dels diferents grups, que ara estava incrementant la pressió en la recaptació d'impostos quan allò més sensat hauria estat fer un increment progressiu en els darrers anys i els tres grups van coincidir en retreure-li que el factor eleccions havia jugat en contra de l'augment d'impostos en l'exercici 2023. Gairebé després de 5 hores de debat es va aprovar ordenances i pressupost amb els vots del govern, l'abstenció d'Igualada Som-hi (abstenció necessària), i l'oposició d'ERC i Poble Actiu.