Estudiants d'Infermeria i fisoteràpia d'Igualada mostren la seva pràctica solidària en una exposició

Una exposició fotogràfica recull l’experiència d’alumnes del campus de la UdL a l'Anoia en les seves pràctiques al Centre de Salut de Baja Kunda, a Gambia

Presentació de l'exposició del projecte de pràctiques de grau a Gàmbia

Presentació de l'exposició del projecte de pràctiques de grau a Gàmbia / Miti Vendrell

Miti Vendrell

En els cursos finals dels estudis de grau o un cop finalitzada la formació acadèmica a les aules, els estudiants universitaris fan pràctiques. Alguns descobreixen projectes de gran nivell, altres alguns de molt particulars, i els estudiants de Fisioteràpia i Infermeria d'Igualada poden fer aquesta part de la formació a Gàmbia, aprenent l'ofici i tenint una experiència de vida en l'àmbit de la solidaritat. Aquesta última experiència és l'essència del projecte "Cooperació en salut a Gàmbia", una exposició que recull en imatges l’experiència d’estudiants d’infermeria i fisioteràpia de la Universitat de Lleida (UdL), alguns dels quals del campus d'Igualada. Aquest divendres s’ha inaugurat l’exposició a La Teneria d’Igualada, que es podrà visitar fins al 23 de novembre. L’acte ha comptat amb la participació del delegat del rector de la UdL al Campus d’Igualada, Carles Capdevila, la degana de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia, Judith Roca, i la regidora d’Universitats de l’Ajuntament d’Igualada, Carlota Carner.

Des de fa nou anys, durant els mesos d’estiu, alumnes d’infermeria i fisioteràpia de la UdL viatgen fins al Centre de Salut de Baja Kunda, un poble que es troba a 500 km de la capital de Gàmbia, per completar la part pràctica dels estudis de fisioteràpia i infermeria en aquest país. Aquest projecte neix l’any 2014 de la mà de la UdL i l’ONG Alpicat Solidari i està coordinat per la presidenta del Consell de Cooperació al Desenvolupament i vicedegana de la facultat de Fisioteràpia i Infermeria amb funcions de cap d'estudis al Campus d’Igualada, Carme Campoy. A l’acte d’inauguració tant representants de l’ONG, com del Campus d’Igualada, han explicat que l’objectiu del projecte és “que estudiants del grau en infermeria i fisioteràpia puguin realitzar un dels períodes de pràctiques de l’últim any dels seus estudis a Gàmbia, donant continuïtat assistencial en aquests àmbits en aquest país africà”.

Durant l’estada els alumnes, acompanyats pels seus professors, fan diverses tasques de cooperació a través de l'ONG Alpicat Solidari a Gàmbia centrades en la col·laboració per l'atenció de la salut. En el cas dels estudiants de fisioteràpia, han fet consulta al centre atenent diferents patologies neurològiques i musculo-esquelètiques entre d’altres, així com consulta domiciliària al poblat de Sutukoba. Els estudiants també han fet una gran tasca en els pacients afectats per la malària cerebral. Pel que fa als estudiants d’infermeria, han participat en diferents campanyes de vacunació, han fet pràctiques a hospitalització, urgències, àrea de maternitat i en la consulta de control i seguiment de ferides agudes i cròniques que ha tingut una gran demanda.

Tant la Universitat com protagonistes d’aquesta experiència, que han estat presents en la inauguració de l’exposició aquest divendres, destaquen l’oportunitat que suposa per a ells en l’aprenentatge. "Aprens la importància de la comunicació segons cada cultura per poder oferir cures de qualitat o a gestionar de manera òptima els pocs recursos materials que tens”, explica una de les alumnes que hi han participat. A tall de reflexió, Carme Campoy també ha explicat que “el sistema públic de salut és clau per mantenir la igualtat del dret a l’accés a la salut a totes les persones de forma lliure” i que “la cooperació forma un gran repte per tots nosaltres en la qual la nostra intervenció ha de ser molt prudent per respectar els sistemes que ja funcionen en cada regió”.

L’exposició és organitzada per la Universitat de Lleida amb el suport del Campus Universitari Igualada-UdL, la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UdL, l’ONG Alpicat Solidari i l’Ajuntament d’Igualada i es podrà visitar fins al 23 de novembre de 9 a 13 h i de 16 a 20 h a l’edifici de La Teneria d’Igualada.