Marcel Estrada, de Ca la Xata: «Hi ha molta gent que ve de fora a demanar la coca de forner»

El forn està obert des del 1856 i la de Marcel Estrada -premi Mestre artesà alimentari 2023- és la sisena generació. Ara ja hi treballa el fill

Marcel Estrada al forn, a ca la Xata | TON BADIA

Marcel Estrada al forn, a ca la Xata | TON BADIA / ton badia. capellades

Ton Badia

Marcel Estrada, del Forn de Pa Xata, de Capellades, és nou mestre artesà alimentari. La Generalitat li ha concedit recentment aquest reconeixement en virtut a una llarga trajectòria personal com a forner. El diploma li va ser lliurat el passat 14 de novembre, a la gala que va tenir lloc a l’Ateneu Barcelonès.

Estrada va néixer a Capellades i des dels catorze anys treballa al forn de pa familiar. Primer va començar ajudant el seu pare, més tard va dirigir el forn amb el seu germà i, des que el germà es va jubilar, ho fa amb la seva dona Alba Monells.

Tot i que actualment l’ofici de forner està en crisi, el futur del forn Xata està en bones mans. «És molt difícil trobar algú que es vulgui dedicar a aquesta feina, però per sort el meu fill ha estat un d’aquests pocs i ara ja treballa amb mi. Ell s’encarrega de la brioixeria i jo del pa», va explicar Estrada. En Roger, el fill, ha fet un llarg procés d’aprenentatge abans d’entrar al forn familiar. «Va estudiar a una escola de pastisseria i forneria de França, on va estar treballant un any. Després d’aquest procés, va tornar a treballar aquí durant un temps i, quan el meu germà es va jubilar, el va substituir», va explicar.

El Forn de Pa Xata va obrir les portes el 1856. Des de llavors, ha anat passant de pares a fills, de generació en generació, fins a arribar a la d’en Marcel Estrada, que ja n’és la sisena. En referència al nom, Estrada explica que «ve de molt enrere. De fa més de cent anys. Aquí a Capellades, van començar a anomenar Xato al meu besavi, tot i que a ell no li agradava gens. S’enfadava quan li deien. Més tard, a la meva àvia li va encantar que li diguessin Xata, i a partir de llavors es va instaurar el nom». Tal com va explicar Estrada, «en aquells temps, quan la meva àvia era petita, hi havia una infanta que es deia Maria Isabel de Borbó, a qui van començar a anomenar la Infanta Chata, a mode de burla pel nas que presentava. A l’àvia aquesta anècdota li feia molta gràcia, i que l’anomenessin com a una Infanta que, teòricament havia de ser Reina, la feia sentir important».

Com el nom del forn, el local també ha anat canviant amb el pas del temps. «El primer lloc on el van obrir va ser al carrer Fondo, tot i que més tard el van instal·lar a la Plaça de Sant Jaume. Després, ja van venir cap aquí al carrer Major, però a un altre edifici, i el meu besavi, el Xato, va comprar aquesta casa. A partir de llavors, sempre hem estat aquí». A part del local del carrer Major, hi ha un altre Ca la Xata al passeig de Sant Miquel, a Capellades mateix.

Entre els productes més demandats, hi ha precisament la coca de forner. «Hi ha molta gent que la coneix, no només a Capellades, ens ve gent de tota la comarca a buscar-la», van comentar en Marcel Estrada i Alba Monells al preguntar-los sobre el seu producte estrella.

El guardó de mestre artesà alimentari s’afegeix a dos altres reconeixements que havien rebut anteriorment. En una primera ocasió pel centenari de l’establiment, i en una segona pel 150è aniversari. Ara, ja en porten 167. En referència al guardó, Marcel va comentar que “el diploma de mestre artesà, per a mi, a part d’un reconeixement personal, que n’estic molt agraït i és tot un orgull, és un reconeixement a tota una família, a una llarga trajectòria familiar».