El president dels empresaris de l’Alta Segarra reclama a les escoles col·laboració per promoure la creació de talent local

Josep Maria Pujol, el president de L’Associació Empresarial de l’Alta Segarra, va exposar la seva preocupació davant la mancança de personal qualificat i la fuga de talent 

Genís Roca durant la ponència a la jornada empresarial de Calaf

Genís Roca durant la ponència a la jornada empresarial de Calaf / Ton Badia Lloret

Ton Badia Lloret

“És important que els estudiants coneguin les empreses, és bo que la gent de la zona conegui com funcionem, que es puguin fer visites per saber com es treballa. Que se sàpiga què es fa a les empreses és una oportunitat per crear i atreure talent, per crear iniciatives noves”, va explicar el president de l’Associació Empresarial de l’Alta Segarra (AEAS), Josep Maria Pujol, a la Jornada Empresarial que va tenir lloc el passat 30 de novembre al Casal de Calaf.

L’acte, va començar amb una posada en escena del context del teixit empresarial de l’Alta Segarra, conduïda per Sònia Bartrés, de la Unió de Polígons Industrials de Catalunya (UPIC). “Encara que s’ha d’apostar per atreure el talent, sobretot s’ha de buscar retenir-lo”, va comentar Bartrés davant la fuga de talent que preocupa als empresaris de la zona. Per altra banda, també va fer referència a l’atur de Calaf, del 10,89%, molt similar al 10,87% de la comarca de l’Anoia, segons dades de la Generalitat del passat mes de setembre.

“L’atur de les dones a la zona és més elevat que el dels homes, com sempre seguim patint més”, explicava Bartrés amb resignació.

Pujol va referir-se també a la importància de la creació de l’Associació, que considera vital per “recollir les necessitats de les empreses d’aquí i actuar en unitat davant les institucions. Busquem ser un mecanisme que permeti recollir les inquietuds de les empreses. No busquem fer competència a ningú”.

En aquest context va convidar també la resta d’empreses de la comarca natural de l’Alta Segarra que encara no formen part de l’AEAS a sumar-se al projecte.

En la mateixa línia va seguir la representant de la UPIC, fent una crida a la unitat empresarial. “Junts sempre sereu més forts. Els polígons s’han de cuidar, és el que crea talent, el que crea ocupació. És per això que formar una associació sempre va bé”.

A l’acte també va participar-hi Genís Roca, empresari, professor i especialista en temes de transformació digital, que va fer una ponència sobre la transformació digital a les empreses. “Anem cap a un servei personalitzat sense resposta. Cap a un internet de dades. Estem deixant enrere l’internet de les opinions. El futur són els serveis personalitzats basats en dades en temps real”, explicava l’empresari català.

A més, va aconsellar a les empreses del territori d’utilitzar la intel·ligència artificial. “Us recomano que la proveu, que busqueu aspectes en què us pugui ajudar. Feu inversions barates i de períodes de temps curts. No hi deixeu molts diners ni tampoc molt temps, que és un tema desconegut encara, tot just s’està estudiant”, va explicar Roca en la ponència.

La jornada la va inaugurar l’alcaldessa i regidora de promoció econòmica de Calaf, Montserrat Mases, amb agraïments a Sònia Bartrés i la UPIC, a les empreses impulsores del projecte i al Centre de Recursos per l'Ocupació (CRO) del municipi.

“Ha de créixer el teixit productiu de Calaf i tenim potencial per fer-ho. Animo a la resta d’empreses del municipi i a nous emprenedors a unir-se al projecte. Estem al vostre costat per tot el que necessiteu”, va explicar Mases. 

L’AEAS es va crear el primer de març d’aquest mateix any i està formada per nou empreses diferents. La Constructora de Calaf, S.A.; Maquinària Agrícola Solà, S.L.; Àrids Solestany, S.A.; Autoflotas Automóviles y Servicios, S.L.U.; Insda Calaf S.L.; Metal·lúrgica Busquet, S.L.; Metu System Ibérica, S.A.; Recanvis i Serveis 3.0, S.L.; Tribu-3, S.L.