Els tres tombs haurien de tenir un veterinari i limitar els recorreguts dels cavalls

Creen una guia per garantir el benestar dels animals en les festes tradicionals amb presència d'èquids

Cavalls participant a la festa dels Tres tombs d'Igualada

Cavalls participant a la festa dels Tres tombs d'Igualada / Carles Pauné/Arxiu

ACN

El Departament d’Acció Climàtica, la Federació Catalana dels Tres Tombs, l’entitat animalista FAADA i l’Associació de Veterinaris Especialistes en Èquids han creat una guia per garantir el benestar dels animals durant les celebracions dels Tres Tombs o d’altres festes similars. El document estableix, entre altres, que a cada festa hi haurà un veterinari per cada 50 èquids, que les rutes han de ser inferiors a 6 km i que cal evitar superfícies lliscants. Amb aquesta i altres mesures es vol pautar com desenvolupar aquestes festes tradicionals, vigents a un centenar de pobles de Catalunya, “garantint que s’adapten als nous temps, des del respecte i el compromís”, ha apuntat la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes. A la Catalunya central, hi ha festes com les de la Corrida de Puig-reig, els Traginers de Balsareny, i els Tres Tombs de Martorell, Igualada i Sant Vicenç de Castellet, entre d'altres poblacions, que podrien adoptar aquestes mesures.

La "Guia d’actuació pel bon funcionament dels Tres Tombs i altres concentracions de naturalesa similar amb èquids a Catalunya" ha estat elaborada amb l’assessorament de l’expert en benestar equí Josep Subirana. Des d’Acció Climàtica han ressaltat que el seguiment de la guia és una qüestió voluntària, si bé han celebrat que reforça un model "que vetlla per la perdurabilitat de les festes tradicionals" amb la premissa de prioritzar "la cura del benestar físic i emocional dels animals".

"El document té una funció important de transparència cap a la ciutadania", ha ressaltat el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, que ha afirmat que la guia "ajuda a fer que els Tres Tombs s’entengui com una festa que no és negativa pels animals”. Segons Vilahur, amb aquesta nova eina “es poden veure els esforços que es fan per garantir el benestar animal i es pot observar com aquest es garanteix".

En aquest sentit, la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, ha destacat que la guia endreça moltes pràctiques que les entitats ja feien individualment, de manera que serveix com una ‘check list’ perquè els organitzadors de cada festa validin tot el que és necessari abans de sortir amb els carruatges. També considera que la guia s'alinea amb el nou tarannà social que hi ha vers els animals. "Fa 200 anys no hi havia la sensibilitat animal que hi ha actualment al conjunt de la societat, i ara podem demostrar que hi estem tots conjurats", ha asseverat.

El document, presentat aquest dijous a Vilanova i la Geltrú a la seu de la Federació Catalana dels Tres Tombs, estableix que hi haurà d’haver un veterinari responsable que s’encarregarà de coordinar la resta de veterinaris, els quals, com a mínim, tindran una ràtio de 50 èquids per professional. La guia també demana que hi hagi la figura del responsable dels èquids, i recomana la contractació d’experts en comportament de cavalls i burros.

Al mateix temps, es prohibeixen agressions verbals o físiques cap als èquids, així com l’ús de pirotècnia prop dels animals. També es demana que els recorreguts dels Tres Tombs siguin d’un màxim de 6 km o de 2,5 hores de durada. Que no hi hagi pendents superiors al 15%, evitar superfícies lliscants ni girs tancats, o garantir espais tranquils per al muntatge dels carruatges són altres qüestions que es recullen a la guia.

"La presentació i desenvolupament d’aquesta guia no fa més que reforçar el camí que vàrem iniciar el juny del 2018, amb l’entrada en vigor del nostre Reglament de Benestar Animal", ha assenyalat el president de la Federació dels Tres Tombs de Catalunya, Andreu Bernadàs, que ha garantit que els traginers "són els primers animalistes que vetllen pel benestar dels cavalls".

Bernadàs ha defensat que els cavalls, eugues i rucs participen en la festa dels Tres Tombs "per fer una recreació històrica del passat traginer d’un centenar de pobles i ciutats de Catalunya" i ha celebrat que la guia "dona legitimitat" i "aixopluc" per part de la Generalitat per garantir les bones pràctiques durant els esdeveniments. "Volem que la societat entengui que som una festa tradicional on tots gaudim sense fer patir els 600 animals que recorren els diferents municipis”, ha afegit, alhora que ha assegurat que el document és una eina per ajudar a preservar el futur de la celebració.

El gruix de cercaviles dels Tres Tombs es concentren durant els mesos de gener i febrer. El calendari arrencarà aquest proper diumenge amb les celebracions a Argentona, Cerdanyola, Martorell, Polinyà i el barri de Sant Andreu de Barcelona. Tot i que la majoria de municipis celebren la festa en un període de dos mesos, la darrera festa oficial serà al maig a Montblanc, capital dels Tres Tombs.

Si bé la guia presentada aquest dijous focalitza l’atenció a la festa dels Tres Tombs, el Departament d’Acció Climàtica ressalta que també és d’aplicació a qualsevol celebració amb concentració d’èquids, com les cavalcades de Reis. També és el cas, per exemple, de l’Encamisada de Falset o Sant Eloi, a Berga.