Igualada celebra els seus Tres Tombs amb una cinquantena de carruatges

Miti Vendrell

Igualada ha viscut una nova edició de l’activitat més esperada de les festes de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, els Tres Tombs. Centenars de persones han sortit el carrer per gaudir d’aquesta festivitat tant arrelada i estimada per la ciutat, que enguany ha comptat amb una cinquantena de carruatges i 150 cavalls. 

Malgrat que les festes avui arribaven al seu 202è aniversiari, s'han presentat novetats. Un carro amb elements de la verema, un carro de caixes, i un carro carregat de paper - en homenatge a una de les indústries importants de la comarca -, així com també un carro de vuit bocois provingut de Cabra del Camp, i un carro d’agència, de Sant Andreu del Palomar., han estat les novetats de la Cavalcada. També hi han participat carros provinent de poblacions com Terrassa, Anglesola, Martorell o Reus. 

Aquest any, de les 9 i fins a 2/4 d’11 del matí, l’esmorzar i el punt de concentració per els participants forans ha tingut lloc al carrer Joan Abad i a les 12 del migdia s'han iniciat els Tres Tombs, seguint el recorregut habitual, amb el Fanal al capdavant obrint pas, seguida de la carrossa de St. Antoni, seguida de les banderes gremials, la pubilla i les seves dames d’honor.

Una altra de les novetats d’aquesta edició ha estat que per participar en els Tres Tombs s’ha hagut de fer una inscripció prèvia obligatòria, en compliment de la “Guia d’actuació pel bon funcionament dels Tres Tombs i altres concentracions amb èquids de naturalesa similar a Catalunya”, de la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, la presidenta de l’Antic Gremi de Traginers d’Igualada, Montserrat Argelich, destaca que, “un any més, la festa ha volgut tenir un seguiment especial del benestar animal, que és el protagonista de la festa, amb un control exhaustiu veterinari de tots els participants”

En aquesta edició, els representants de les festes han estat en Cinto Vives, com a portador de la bandera petita, i Carme Minguet, com a portadora de la bandera gran. La pubilla ha estat Berta Alegre, acompanyada de les seves dames d’honor Ainhoa Olier i Mariona Robert. 

Argelich també ha destacat que “la festa vol aconseguir transmetre l’estima per aquest antic ofici i pels cavalls als més joves”.

La cloenda de les festes gremials serà el 27 de gener a les 18.30h al Teatre Ateneu, amb el ball amenitzat per l’orquestra Vives Veus .