PP, PSOE i Ciutadans han acordat presentar una proposta parlamentària conjunta per constituir una subcomissió al Congrés que, en el termini de sis mesos, elabori un informe que serveixi de base perquè el govern redacti un projecte de Llei Bàsica d'Educació que substitueixi la Lomce. El text s'ha fet arribar als altres grups parlamentaris.

El document diu que «s'ha de suspendre el calendari d'implantació previst en la disposició final cinquena de la Llei Orgànica 8/2013, del 9 de desembre, per a la millora de la qualitat educativa (Lomce), en tots aquells aspectes que no haguessin entrat en vigor, mentre s'aconsegueix el pacte i entra en vigor la nova llei d'educació». La nova subcomissió, en el si de la Comissió d'Educació, Cultura i Esport, tindrà com a objectiu l'elaboració d'«un gran Pacte d'Estat Social i Polític per l'Educació», i haurà de realitzar i presentar el seu informe en sis mesos des de la seva constitució .

L'informe explica el document, que versarà sobre «l'estat i situació del sistema educatiu espanyol», amb un diagnòstic i propostes i conclusions, que seran recollides per a l'elaboració del referit gran Pacte per l'Educació.

Es busca «assolir els objectius educatius europeus recollits en l'Estratègia d'Educació i Formació 2020 de la UE».

«Aquest pacte servirà de base perquè el govern elabori un projecte de Llei Bàsica d'Educació, que substitueixi la legislació vigent i que neixi amb vocació d'estabilitat a partir d'un ampli acord parlamentari i social», segons destaca el text.

La subcomissió serà integrada pels representants de cada un dels grups parlamentaris d'acord amb el Reglament del Congrés i podran designar, a més, altres membres suplents. «En els acords que adopti la subcomissió s'aplicarà el criteri del vot ponderat», especifica el document. Per a l'elaboració de l'informe es duran a terme les compareixences necessàries. Se citen les administracions educatives, comunitat educativa, experts nacionals i internacionals, organitzacions socials, sindicats, col·lectius o plataformes educatives, representants de les societats científiques i culturals del país, etc.