En les primeres dues sessions del judici al procés, el protagonsime i el torn de paraula l'han centrat els advocats dels 12 líders independentistes que s'asseuen al banc dels acusats. Són els encarregats d'intentar rebatre la versió de l'acusació, que formen quatre fiscals del Tribunal Suprem, dos advocats de l'Estat i dos lletrats de l'acció popular exercida en representació de Vox. Però qui són els encarregats de defensar als acusats pel procés a Catalunya? En aquest article t'expliquem l'historial dels homes i dones que representen Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Dolors Bassa, Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila.

Jordi Pina

El jurista català ha sigut un dels advocats del judici al procés que més s'ha prodigat a la televisió en els últims mesos per defensar els seus clients. En aquest judici defensa Jordi Sánchez, Jordi Turull i Jordi TurullJosep Rull, i ho fa acompanyat de l'exconseller Francesc Homs -que ara actua com a lletrat-, Ana Bernaola i Míriam Company. Jordi Pina forma part del bufet d'advocats Molins i ja ha treballat en casos molt mediàtics com el cas del Palau de la Música o el cas del 3%, defensant a alguns dels acusats.

Andreu Van den Eynde

És l'advocat que coordina tota la defensa dels acusats d'ERC al judici del procés, i per tant defensa a Oriol Junqueras i Raül Romeva. Fundador del seu propi bufet d'advocats, Andreu Van den Eynde fa gala de ser una persona dura amb les seves declaracions i coneix la situació jurídica del procés des de gairebé el seu inici, ja que va defensar a Carme Forcadell quan van aparèixer les primeres querelles i també va presenciar els registres de la Guardia Civil el 20 de Setembre referents als preparatius de l'1-O. Està acompanyat de l'advocada Estefania Torrente.

Xavier Melero

Un cas diferent al dels altres advocats de la defensa és Xavier Melero. L'advocat va participar en les reunions fundacionals de Ciutadans i, per tant, és estrany que ara defensi a Joaquim Forn. Tot i així, s'ha convertit en un dels advocats de referència de l'antiga Convergència i és que ja va ser l'advocat de l'expresident de la Generalitat, Artur Mas.

Judit Genè

L'advocada de la Meritxell Borràs forma part del mateix bufet que Xavier Melero, i per tant també ha treballat en casos referents a la corrupció de l'antiga Convergència.

Marina Roig

Roig forma part de l'equip que dirigeix la defensa del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Tot i tractar-se d'una persona important dins de l'escena judicial, no es prodiga gaire en els mitjans. Ha portat casos relacionats amb el blanqueig de capitals i delictes contra l'Administració Pública. Està acompanyada d'Àlex Solà i de Benet Salellas, defensor de les processades de la CUP Anna Gabriel i Mireia Boya.

Olga Arderiu

És una de les advocades del procés menys conegudes. És especialista en casos de violència masclista i violència de gènere i té experiència en casos mediàtics ja que també és l'advocada de Rosa Peral, la guàrdia urbana acusada d'assassinar a la seva parella.

Mariano Bergés

És l'advocat de la Dolors Bassa. Juntament amb Marina Roig i Carlos Martínez va fundar el seu propi bufet. És especialista en compliance penal (protocols de defensa de les empreses davant dels delictes) i en la jurisdicció de menors.

Pau Molins

Molins és l'advocat de Santi Vila. Especialista en casos penals econòmics, ha representat a personatges tan coneguts com Fèlix Millet (cas del Palau de la Música) o l'expresident del FC Barcelona, Sandro Rosell, al que continua defensant.

Josep Riba

L'advocat de Carles Mundó és una persona que també té molta experiència en casos mediàtics com el robatori a la casa de la família Tous, on va defensar a la família del lladre abatut, o quan va defensar al FC Barcelona en el cas Neymar.