Carrera espacial catalana

Entra en òrbita el Menut, el segon nanosatèl·lit català, després de ser llançat des de Florida

Anava a bord d’un coet de SpaceX, empresa d’Elon Musk | El Govern ha anunciat el llançament d'un tercer aparell al primer semestre de 2023

Imatges de l'enlairament del coet Falcon 9 que transporta el 'Menut'

ACN

Carles Planas Bou / ACN

A les 16.58 hora catalana ha entrat en órbita el Menut, el segon nanosatèl·lit català. L'aparell, desenvolupat com un projecte de l'estratègia 'NewSpace' del Govern, ha viatjat amb altres ginys a bord d'un coet de la companyia estatunidenca SpaceX llançat des de Cap Canaveral, a Florida. L'ejecció del satèl·lit s'ha produït aproximadament una hora després del seu llançament. El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha seguit l'operació des de la seu de l'empresa fabricant de l'aparell, la barcelonina Open Cosmos, des d'on ha avançat que Catalunya llançarà a l'espai un tercer nanosatèl·lit al primer semestre de 2023.

Missió: observar la Terra

‘Menut’ és un nanosatèl·lit de recerca desenvolupat per l’empresa catalana Open Cosmos. De menys de 10 kg de pes, aquest dispositiu incorpora una càmera que li permetrà observar des de l’espai l’evolució climatològica de la Terra i que se centrarà en el territori català. Orbitarà a una velocitat de 8 km/segon al voltant dels 500 quilòmetres del planeta i es calcula que sobrevolarà Catalunya cada cinc dies aproximadament.

El llançament del Menut, aquest dimarts Barcelona

El llançament del Menut, aquest dimarts Barcelona / ACN/Miquel Vera

Una vegada en òrbita, s'ha incorporat a la flota internacional Open Constellation, formada per una sèrie de nanosatèl·lits que tenen l’objectiu de recollir informació per tenir una millor perspectiva que millori la gestió del territori i ajudi a mitigar els efectes de la crisi climàtica. Així, s’espera que ‘Menut’ serveixi per analitzar la productivitat dels cultius, gestionar sequeres, planificar el desenvolupament urbà o prevenir desastres naturals i incendis forestals, entre altres usos.

Imatges de l'enlairament del coet Falcon 9 que transporta el 'Menut', el segon nanosatèl·lit del Govern

Moment de l'enlairament del coet Falcon 9 / ACN/Gerard Escaich

Segon satèl·lit en òrbita

‘Menut’ és el segon nanosatèl·lit que el Govern català llança a l’espai. El març del 2021, i després de dos intents fallits, el dispositiu espacial ‘Enxaneta’ va entrar en òrbita després de ser llançat des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan. Aquest primer nanosatèl·lit té com a missió possibilitar les connexions 5G a través de l’anomenada internet de les coses, dues tecnologies encara poc presents en el nostre dia a dia.

El llançament a l’espai de ‘Menut’ és un projecte del Departament d’Empresa i Treball que s’emmarca en l’Estratègia NewSpace, amb què la Generalitat de Catalunya aposta per un peu a l’espai per impulsar el seu sector aeroespacial i tecnològic i connectar-lo internacionalment, així com utilitzar el nou coneixement generat per «fomentar el creixement econòmic i millorar la vida de les persones».

Enxaneta en órbita

L'anterior mini satèl·lti, l'Enxaneta, en òrbita

Aquest creixement ja s’ha notat els últims anys. La indústria espacial catalana aglutina actualment gairebé 100 empreses i més de 1.500 empleats. La Generalitat busca fomentar l’especialització en el desenvolupament de les tecnologies d’última generació, que ja suposa el 20% del sector i que preveu multiplicar per quatre tant la seva facturació com la seva ocupació de cara al 2028.