Catalunya invertirà 2.500 milions d'euros per gestionar l'aigua per fer front a les sequeres

L'ACA triplica la despesa prevista en un pla que potenciarà la dessalinització i l'aigua regenerada

Estat del pantà de la Baells durant l'episodi de sequera

Estat del pantà de la Baells durant l'episodi de sequera / Aleix Campubrí

Guillem Costa

El Govern ha aprovat el pla de gestió de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) amb una inversió de 2.400 milions d'euros, la qual cosa triplica la despesa anterior. I per què aquesta quantitat de diners tan importants? Per a assegurar un futur resistent a les sequeres.

L'objectiu principal del pla és augmentar la quantitat d'aigua que es produeix i resoldre el dèficit hídric, perquè tot no depengui del cel. En el pla es preveu l'ús de recursos com la regeneració i la dessalinització, que es duplicaran. També s'inclou l'aprofitament del riu Besòs.

Els càlculs de l'ACA plantegen una situació futura complexa, ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja: "Pel 2050 tindrem un 18% menys d'aigua disponible". Per a evitar que Catalunya pateixi les conseqüències d'aquest escenari, es produiran centenars d'hectòmetres cúbics més dels que es produïen fins al moment. També s'invertirà a recuperar pous, restaurar rius, prevenir inundacions i construir les depuradores pendents.

Sobre les pluges dels últims dies, el director de l'ACA, Samuel Reyes, assegura que són positives, però insuficients: "Ens donen un marge d'unes setmanes per a posar en marxa infraestructures pendents i actuar. Ens situem a l'escenari de quatre setmanes enrere. Encara que tinguem un maig més plujós de la mitjana, que és el que es preveu, la sequera acumulada és massa com perquè ara es resolgui tot".