Tribunal de Justícia de la UE

El TGUE rebutja el recurs de Puigdemont, Comín i Ponsatí per l'aixecament de la immunitat

El tribunal de primera instància a Luxemburg avala el procediment

Puigdemont, Ponsatí i Comín, al Parlament Europeu

Puigdemont, Ponsatí i Comín, al Parlament Europeu / Arxiu/ACN/Nazaret Romero

ACN

El Tribunal General de la Unió Europea ha rebutjat el recurs dels eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí contra el Parlament Europeu per l'aixecament de la seva immunitat. Segons el comunicat del TGUE publicat aquest dimecres al matí, el tribunal de primera instància de la UE amb seu a Luxemburg ha desestimat tots els motius formulats pels eurodiputats, en particular les seves al·legacions segons les quals l'Eurocambra va negar que el suplicatori intentés danyar l'activitat parlamentària dels tres independentistes. Així, el TGUE recorda que l'Eurocambra no pot analitzar la legalitat dels actes judicials espanyols perquè és competència de les autoritats nacionals.

D'altra banda, també rebutja les queixes per la suposada falta d'imparcialitat de la cambra en la gestió del suplicatori. Per exemple, el TGUE considera que el fet que el ponent fos del mateix grup parlamentari europeu que Vox és "un principi irrellevant" per dictaminar sobre la imparcialitat, recull el comunicat. També avala que el comitè d'Afers Jurídics decidís fusionar els casos dels tres eurodiputats perquè són "objecte del mateix procés penal", apunta també el comunicat de premsa.

Preveient aquest escenari, la defensa de Puigdemont, Comín i Ponsatí ja va avançar la setmana passada que presentaran un recurs en última instància al Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) acompanyat d'una petició de mesures cautelars per intentar retenir la immunitat provisionalment fins que es resol el cas de forma definitiva). El TJUE ja els va concedir protecció cautelar a l'espera de la sentència del TGUE.

"Avui la dissidència política està més amenaçada a Europa

"Avui la dissidència política està més amenaçada a Europa", ha subratllat Puigdemont a través d'un tuit. L'eurodiputat ha afegit que estan "preparats" per afrontar l'escenari actual, si bé ha admès que esperaven que el TGUE estimés el seu recurs i, per tant, mantinguessin la immunitat.

"Res no s’acaba, ben al contrari. Tot continua. Presentarem recurs al TJUE, i defensarem fins al final els nostres drets fonamentals, que són també els drets fonamentals dels catalans i els europeus". Així comença Puigdemont la seva piulada. L'expresident ha admès que han treballat "durament" per obtenir "una altra sentència", però afegeix que també estaven "preparant el camí a seguir" en el cas que el resultat fos el que avui s’ha comunicat.

"I estem preparats per seguir-lo des d’ara mateix", ha asseverat Puigdemont. S'estima que els eurodiputats de Junts tinguin ara dos mesos per presentar el recurs a la màxima instància judicial europea, que després disposarà de sis mesos per prendre una decisió. Així mateix ho ha apuntat Puigdemont al seu tuit.

L'expresident ha conclòs que les minories polítiques que defensin causes que "incomodin" els estats tindran, si aquesta sentència no es reverteix, "més dificultats per exercir els seus drets".

De la seva banda, l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, ha explicat -també a Twitter- que estudiaran els arguments del TGUE: "Això ens obliga a recórrer en cassació com hem fet en totes les ocasions anteriors".

Suport de Turull i Rull

Encara a Twitter, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha escrit: "Ara i sempre amb tu", en un missatge dirigit a Puigdemont, on també ha donat suport a Ponsatí i Comín. De la seva banda, l'exconseller Josep Rull també ha donat la seva "força" als tres eurodiputats, de nou a través de Twitter: "Fer front a l’adversitat, sortir-se’n i sortir-ne enfortits. No rendir-se mai".