ERC se suma al govern de la Diputació de Barcelona presidit pel PSC

L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras, serà vicepresident, segons ha avançat el Diari Ara

Els republicans ja formen part dels governs de l'ens supramunicipal de les quatre províncies catalanes

La presidenta de la Diputación de Barcelona y alcaldesa de Sant Boi, Lluïsa Moret

La presidenta de la Diputación de Barcelona y alcaldesa de Sant Boi, Lluïsa Moret / EFE

Redacció

ERC se suma al govern de la Diputació de Barcelona presidit per l'alcaldessa socialista de Sant Boi, Lluïsa Moret, segons ha pogut saber El Periódico, del mateix grup editorial que Regió7. La decisió es fa pública just l'endemà passat de les eleccions generals, un moviment que ja va deixar entreveure el partit d'Oriol Junqueras durant el plenari de constitució de l'ens supramunicipal i que implicarà que els republicans se sumin al capdavant de l'ens de la mà de PSC, Comuns i els díscols de Junts. L'alcalde de Moià, Dionís Guiteras i la consellera barcelonina Eva Baró seran vicepresidents, segons ha avançat el diari Ara.

"Mà estesa, col·laboració i diàleg. No mirem enrere, iniciem una nova etapa i toca construir basant-nos en la confiança i l'enteniment sense donar voltes a coses que ja no ens porten a cap lloc", va dir el passat 13 de juliol l'alcalde de Moià, Dionís Guiteras malgrat que ERC no va votar la investidura de Moret. Cal dir que ja llavors tant el PSC com En Comú Podem esperaven incorporar els republicans en el govern més endavant, una actuació que s'ha fet ràpidament davant el risc que Junts tingués la temptació d'anticipar-se i fer el mateix.

Al govern de les 4 diputacions

Ara, amb la seva incorporació al govern de la de Barcelona, els republicans formen part dels governs de les quatre diputacions, dues d'elles, les de Tarragona i Lleida, ostentant la presidència amb un acord amb el PSC. Per contra, Junts té només la presidència de la de Girona. Els ens supramuniciapals suposen sempre una suculenta injecció de recursos per als partits i els municipis en els quals governen.

Fins al passat 28 de maig, ERC havia carregat contra Junts pel pacte segellat fa quatre anys amb els socialistes en la tercera institució de Catalunya amb Marín com a presidenta; per la qual cosa, la previsió és que ara els seus rivals polítics puguin enlletgir-li exactament el mateix. Cal dir que la decisió del partit de Laura Borràs i Jordi Turull de no reeditar l'aliança amb el PSC es va prendre sense unanimitat interna i que el que va canviar el guió va ser la jugada amb la qual el PSC va aconseguir arrabassar-li l'alcaldia a Xavier Trias.

Les esquerdes entre els dos principals partits independentistes, però també dins de Junts, s'eixamplen a les portes d'un estiu després del qual hauran d'afrontar-se no sols les negociacions per formar el pròxim Govern d'Espanya, sinó el rumb de la legislatura catalana amb la Diada, de nou, com a punt de partida.