Enganxada de Junts i ERC al ple del cartipàs de la Diputació

Ramon Bacardit, com a portaveu de l'oposició, ha acusat als republicans de fer "filibusterisme polític" després que aquests s'hagin incorporat a última hora al govern de l'ens, presidit pel PSC i els Comuns

Marc Castells, que es va desmarcar de Junts, ha entrat també al govern com a vicepresident quart

VÍDEO: Declaracions de Ramon Bacardit (Junts), Lluïsa Moret (PSC) i Dionís Guiteras (ERC) sobre la incorporació dels republicans al govern de la Diputació

ACN/Quim Vallès

Redacció / ACN

La celebració del ple del cartipàs de la Diputació de Barcelona d'aquest dimecres ha estat marcada per la incorporació a última hora d'ERC al govern de l'òrgan supramunicipal encapçalat pel PSC i els Comuns. La presidenta, Lluïsa Moret, ha afirmat que la incorporació dels republicans "no canvia res" sinó que "reforça" l'acció del nou executiu, però des de Junts s'ha carregat durament contra Esquerra.

L'encarregat de verbalitzar-ho ha estat el diputat manresà Ramon Bacardit, portaveu de l'oposició a la Diputació. Bacardit ha acusat ERC de pactar "per la porta del darrere" amb el PSC. "Després de quatre anys de crítiques furibundes cap a Junts per pactar amb el 155 a la Diputació, Esquerra ho fa per la porta del darrere, no només a Barcelona, també a Tarragona i Lleida", ha criticat. En la mateixa línia, el bagenc ha acusat els republicans de fer "filibusterisme polític". "Només des d'aquesta lògica s'entén la desgana a l'hora de fer un pacte entre Junts i ERC", ha denunciat.

Al seu torn, en una atenció als mitjans posterior a la celebració del ple, el diputat republicà Dinoís Guiteras, que amb el pacte amb el PSC es converteix en vicepresident segon de la Diputació, ha defensat el diàleg amb "tots" els grups. "És la responsabilitat de qualsevol partit polític, hem de negociar i parlar amb tothom per veure si les polítiques que volem impulsar tenen cabuda o no en un govern", ha insistit.

Sobre l'anunci del pacte, fet poques hores després de les eleccions del 23-J, Guiteras ha defensat que la celebració del ple del cartipàs "és on comença el mandat i no es pot canviar, és així". "S'havia de decidir", ha constatat. En relació amb les crítiques internes dins el partit dels republicans pel pacte amb el PSC, Guiteras ha insistit a treure ferro a la qüestió i ha assegurat que tots els diputats d'ERC han parlat amb "tots" els alcaldes. "Tothom està content i satisfet d'entrar al govern perquè venim a treballar", ha afirmat, alhora que ha subratllat que la incorporació d'ERC aporta "visió de la diversitat" del territori.

La presidenta de la Diputació, Lluïsa Moret, ha defensat el nou govern que s'ha configurat aquest dimecres i ha insistit que "denota absoluta coherència" amb el que es va expressar per part del PSC, els comuns i ERC en el ple d'investidura, quan totes les parts van fer palesa la voluntat de "mà estesa i diàleg". "[La incorporació d'ERC] Reforça l'acció del govern, no canvia ni la direcció ni les línies, respon a l'estructura que buscava un govern estable, ampli, fort i progressista", ha sentenciat.

7 vicepresidències i 14 àrees

La Diputació de Barcelona ha aprovat aquest dimecres la nova organització del govern supramunicipal pel mandat 2023-2027, que estarà formada per 14 àrees i 7 vicepresidències, amb els vots a favor de tots els grups excepte els del PPC i Vox.

El nou govern, encapçalat per Lluïsa Moret, comptarà amb Marta Farrés (PSC-CP) com a vicepresidenta primera; Dionís Guiteras (ERC-AM) com a vicepresident segon; Candela López (ECP-C) com a vicepresidenta tercera; Marc Castells (Junts per Igualada) com a vicepresident quart; Eva Baró (ERC-AM) com a vicepresidenta cinquena; Maria Eugènia Gay (PSC-CP) com a vicepresidenta sisena i Josep Triadó (Junts) com a vicepresident setè.

A banda, el ple ha aprovat la creació de les 14 àrees executives en què s'estructurarà el govern de la Diputació de Barcelona aquest mandat; Presidència (Lluïsa Moret i Núria Parlon, PSC-CP); Serveis Generals i Transició Digital (Pilar Díaz i David Quirós, PSC-CP); Bon Govern, Transparència i Participació (Dionís Guiteras i Antoni Vélez, ERC-AM, i Marc Serra, ECP-C); Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat, (Alba Barnusell, Javier Silva i Filo Cañete, PSC-CP); Urbanisme, Habitatge i Regeneració Urbana, (Carles Ruiz i Ana Maria Martínez, PSC-CP); Educació, (Joan Josep Galiano i Glòria Colom, ERC-AM).

I, finalment, Cultura (Jordi Martí, ECP-C); Feminismes i Igualtat (Eva Baró i Raquel Albiol, ERC-AM); Esports i Activitat Física (David Escudé i Xavier Amor, PSC-CP); Desenvolupament Econòmic i Turisme (Eva Menor i Abigail Garrido, PSC-CP); Infraestructures i Territori (Sergi Vallès, d'Impulsem el Penedès, i Marc Castells, Junts per Igualada); Acció Climàtica i Transició Energètica (Marc Serra d'ECP-C, i Jesús Naharro, de PSC-CP; Espais Naturals i Infraestructura Verda (Xesco Gomar, PSC-CP, i Jordi Fàbrega, ERC-AM); i Comerç, Consum i Salut Pública (Josep Ramon Mut i Olga Serra, d'ERC-AM, i Gemma Tarafa, d'ECP-C.

Grups polítics

En el ple d’aquest dimecres també s’han donat a conèixer els presidents i portaveus de cada formació política amb representació a la Diputació. Núria Parlón presidirà i serà la portaveu el grup del PSC-CP, i Alba Barnusell la portaveu adjunta.

De la seva banda, Josep Ramon Mut presidirà el grup d’ERC-AM, amb Dionís Guiteras com a portaveu i Eva Baró com a portaveu adjunta. Pel que fa al grup de Junts-CM, la presidenta serà Meritxell Budó; el portaveu, Ramon Bacardit, i el portaveu adjunt, Raül Garcia.

En el cas del grup d’ECP-C, el president del grup serà Jordi Martí; la portaveu, Aïda Llauradó, i la portaveu adjunta, Gemma Tarafa. Xavier García Albiol presidirà el grup del PP, amb Manuel Reyes com a portaveu i Daniel Gracia com a portaveu adjunt.

Finalment, Jordi Albert de la Fuente serà el president i portaveu de VOX, Maise Balcells de TxT, Marc Castells de Junts per Igualada i Sergi Vallès d’Impulsem el Penedès.

Subscriu-te per seguir llegint