Puigdemont demana amnistia i verificar els acords per negociar una investidura de Pedro Sánchez

L'expresident català ha assegurat que són les "condicions prèvies" que avui dia "no es donen"

VÍDEO: Puigdemont fixa l'amnistia com a condició "prèvia" per començar a negociar un "acord històric" amb l'Estat

ACN

EFE

L'expresident Carles Puigdemont fixa l'amnistia com a condició "prèvia" per començar a negociar un "acord històric" amb l'Estat. En la conferència celebrada aquest dimarts a Brussel·les, Puigdemont ha posat com a condició per negociar la investidura un "abandonament complet i permanent de la via judicial contra l'independentisme". "Això és a l'abast del parlament espanyol, a través d'una llei d'amnistia ", ha dit. L'expresident ha avisat que ara per ara no es donen les condicions per negociar i ha demanat que el procés per a una eventual negociació sigui "seriós, honest i ambiciós". L'expresident també ha dit que la negociació dependrà de l'autodeterminació, necessària per "resoldre el problema de fons".

En la conferència, Puigdemont ha fixat quatre condicions prèvies per començar a negociar la investidura de Pedro Sánchez. Pel que fa a l'amnistia que reclama que aprovi el Congrés, Puigdemont ha apuntat que ha d'incloure un "ampli espectre de la repressió iniciada abans del 9-N". "L'1 d'octubre no va ser un delicte, com tampoc no ho va ser la declaració d'independència, ni les protestes massives contra la repressió i la sentència del Tribunal Suprem. L'abandonament de la repressió a l'independentisme democràtic és una exigència ètica i ha de ser un abandonament permanent", ha assenyalat.

D'altra banda, l'eurodiputat de Junts ha reclamat la creació d'un mecanisme de "mediació i de verificació que aporti les garanties del compliment i seguiment dels acords que els dos grans partits polítics espanyols no estan en condicions de donar". "La total falta de confiança entre les parts fa que aquest mecanisme sigui imprescindible, i que hagi d’operar des de l’inici de les negociacions", ha dit, tot apuntant que "l'experiència impedeix tenir cap confiança en la paraula" dels partits espanyols.

D'altra banda, Puigdemont ha demanat que els límits per començar a negociar siguin "els definits pels acords i tractats internacionals" de drets humans i llibertats fonamentals, així com també el "reconeixement i respecte a la legitimitat democràtica de l'independentisme".

En la seva intervenció, l'expresident ha remarcat "la necessitat i urgència" de crear les condicions necessàries per començar la negociació i ha considerat "improcedent" establir els "objectius concrets" de la possible negociació per a la investidura. Ara bé, ha advertit que "no hi ha una recepta autonòmica per resoldre els problemes de Catalunya". "Allò determinant és el reconeixement nacional de Catalunya i per tant del seu dret a l’autodeterminació", ha afirmat Puigdemont, tot remarcant que només un referèndum pactat amb l'Estat pot "substituir el mandat polític" de l'1-O.

A la conferència han assistit representants de Junts com Laura Borràs, Jaume Giró, Victòria Alsina, Jordi Turull i Míriam Nogueras, entre d'altres. Per part d'ERC hi han assistit Teresa Jordà i Francesc-Marc Álvaro i de la CUP Carles Riera.

El Govern comparteix "gairebé plenament" els objectius

Per la seva banda, Govern comparteix "gairebé plenament" la meta que ha exposat l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a l'hora de negociar amb el PSOE la investidura del seu secretari general, Pedro Sánchez, com a president del govern espanyol. Ho ha dit en roda de premsa la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que ha assegurat que els objectius exposats per Puigdemont des de Brussel·les són "gairebé idèntics" als de la Generalitat. "Coincideixen de ple amb els exposats pel president Aragonès des del primer dia", ha dit.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ofereix una roda de premsa

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ofereix una roda de premsa / Gerard Artigas

"Compartim plenament els objectius exposats i, per tant, el Govern creu que hi ha ara una oportunitat d'or perquè l'independentisme uneixi forces i forcem el govern espanyol cap a l'amnistia i el dret a l'autodeterminació", ha subratllat Plaja, que ha celebrat que "ara sí Junts es decanti cap a la via de la negociació". Segons la portaveu, l'executiu català defensa que l'amnistia i un referèndum són "la via més efectiva per avançar cap a la resolució del conflicte amb l'estat espanyol".

Feijóo i Vox s'hi oposen

Per una banda, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha criticat que el plantejament de Puigdemont  és "inacceptable i impossible". "El que està demanant és que no hi hagi igualtat dels ciutadans davant la llei i que es beneficiï els que l'han incomplert", ha denunciat en roda de premsa aquest dimarts al Congrés després de reunir-se amb el líder de Vox, Santiago Abascal. Feijóo ha avisat Junts que si pretén exigir una amnistia al PP es poden "estalviar" mantenir una reunió per abordar la seva investidura. Feijóo ha instat el líder del PSOE, Pedro Sánchez, a rebutjar també aquestes condicions i a replantejar-se el seu posicionament sobre la investidura del PP.

Paral·lelament, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha criticat que les condicions de l'expresident de la Generalitat són "les exigències d'un delinqüent i un pròfug polític" i ha denunciat que "actua com un xantatgista". Abascal ha explicat que Vox garanteix el suport a Feijóo davant d'aquest "moment d'excepció democràtica i nacional". El líder del partit d'ultradreta ha insistit que el suport al PP és "com a alternativa a la vergonya de veure els separatistes subhastar la nació de forma impúdica".

Dubtes a la CUP

La CUP creu que la proposta de l'expresident del Govern Carles Puigdemont és "correcta" com a punt de partida, però dubta que condueixi a la resolució democràtica del conflicte. "Serà un nou episodi en el conflicte amb l'Estat espanyol", ha augurat el diputat Carles Riera, que s'ha desplaçat fins a Brussel·les per seguir la conferència.

El diputat de la CUP Carles Riera en una atenció a mitjans a Brussel·les

El diputat de la CUP Carles Riera en una atenció a mitjans a Brussel·les / ACN

També ha apuntat que només es pot concebre un procés real de negociació i diàleg si s'hi inclou "de forma indestriable" tant l'amnistia com l'autodeterminació. En tot cas, els anticapitalistes consideren que només es podrà arribar a un "escenari real de negociació" si a Catalunya es reprenen les mobilitzacions. I situen la Diada com "el primer moment" per a fer-ho.