El seguiment de la vaga de sanitaris se situa en un 8,2% al matí i en un 10,6% a la tarda

Són dades reportades pel 71% de les entitats proveïdores a Salut

Infermeres mostrant cartells en contra del preacord de l'ICS, a Via Laietana

Infermeres mostrant cartells en contra del preacord de l'ICS, a Via Laietana / ACN

ACN

El seguiment de la vaga de sanitaris se situa fins a les 17.00 hores en un 8,2% al torn de matí i en un 10,6% al de tarda, segons dades reportades pel 71% de les entitats proveïdores reportades al Departament de Salut. Al torn de nit el seguiment ha estat del 0,5%. Diferents sindicats encapçalats per CATAC-CTS han convocat vaga de professionals de l’ICS aquest dimarts i dimecres en contra del preacord de conveni signat per altres organitzacions. En paral·lel, Infermeres de Catalunya ha cridat a una aturada indefinida al SISCAT. Unes 3.000 persones s’han manifestat aquest dimarts al matí pel centre de Barcelona.

El Govern ha decretat els serveis mínims corresponents. L’assistència als centres i establiments de l'àmbit del SISCAT ha de garantir el normal funcionament del servei d'urgències, tant l'atenció de malalts externs com l'atenció dels malalts ingressats a les unitats d'observació d'urgències; el normal funcionament de les unitats especials: unitats de cures intensives, unitats de vigilància intensiva, unitats coronàries, unitats d'hemodiàlisi, neonatologia, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia, així com totes aquelles altres que puguin tenir la consideració d'unitats especials d'urgència vital; els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital i, en altres situacions, a criteri del facultatiu que atengui el malalt, i l'activitat quirúrgica inajornable. A més, mentre estigui ingressat, tot malalt haurà de ser respectat en el seu dret a ser atès.

En els centres d'assistència extrahospitalària, es garantirà l'assistència urgent durant l'horari habitual de cada centre. Aquest servei es prestarà amb un 25% de la plantilla, tot i que quan es garanteixi amb un dispositiu assistencial unipersonal s'haurà de considerar aquesta situació com a mínim i es prestarà amb l'assistència normal pròpia dels serveis especials i ordinaris i altres dispositius d'atenció continuada. En el cas dels centres de salut mental, però, els serveis mínims garantiran la presència de dos professionals com a mínim, previ informe tècnic justificatiu per part de la direcció del centre de salut mental.

També s’ha de garantir el normal funcionament del circuit assistencial de la covid-19. El servei de neteja mantindrà l'activitat normal en les àrees d'alt risc. El servei d'hoteleria ha de garantir el menjar de tots els malalts ingressats.

Pel que fa al transport sanitari, s'haurà de garantir el servei per atendre totes les urgències sanitàries de qualsevol tipologia i requeriment, per tractaments oncològics, de diàlisi i d'oxigenoteràpia. Igualment, s'haurà de garantir el servei per a la realització de proves que siguin urgents a criteri del facultatiu, així com el trasllat de pacients donats d’alta al servei d’urgències, que necessitin, segons criteri facultatiu, la utilització del transport sanitari per abandonar les dependències assistencials.

Els serveis mínims també inclouen l’obligació de garantir el normal funcionament del servei de coordinació d'urgències i els sistemes d'emergències mèdiques. La resta de serveis han de funcionar amb el mateix règim que en un dia festiu, exceptuant aquells centres on la plantilla sigui igual a la dels dies laborables. En aquest cas passarà a ser del 50%.