Els CAP, més a prop d'administrar un fàrmac oral per a símptomes lleus de covid

Un estudi exploratori liderat per centres de Catalunya i Galícia ha proposat un medicament pioner

Una sanitària adminisitra una vacuna contra la covid a un pacient

Una sanitària adminisitra una vacuna contra la covid a un pacient / arxiu

EFE

 Un estudi exploratori liderat per centres de Catalunya i Galícia ha proposat un nou medicament per tractar pacients amb símptomes lleus de covid-19, una solució pionera que, en cas que es confirmen els resultats, es podria administrar per via oral a centres d'atenció primària. Segons han explicat els seus impulsors aquest dimarts, l'estudi ha provat en pacients de covid-19 un nou fàrmac desenvolupat per la farmacèutica Esteve, l'E-52862, i actua a l'interior de les cèl·lules sobre un factor bàsic a l'inici de la rèplica del virus SARS-CoV-2.

L'assaig, publicat a la revista 'Journal of Infection', ha comptat amb 120 persones voluntàries, totes amb un diagnòstic positiu lleu de covid-19, que s'han dividit en dos grups, per comparar els efectes del fàrmac en uns amb el contrast de l'evolució sense fàrmac a la resta. Els resultats indiquen que, encara que no es pot demostrar un descens de càrrega viral en comparació amb els pacients del grup de contrast, s'observa que alguns dels símptomes més habituals es redueixen ràpidament després de prendre el medicament, com el mal de cap, la tos o el mal de coll.

"La covid-19 és una patologia que no se n'anirà i que seguirà amb nosaltres, tant a l'estiu com a l'hivern. Per tant, tenir un fàrmac que formi part de la nostra vida és una molt bona notícia", ha explicat el doctor Santi Grau, director de l'Àrea del Medicament de l'Hospital del Mar, primer signant de l'estudi. A la feina, també hi han col·laborat la Universitat Pompeu Fabra (UPF), el Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona, l'Institut de Recerca Sanitària de Santiago de Compostel·la i l'Hospital Clínic Universitari de Santiago, entre d'altres.

Per la seva part, la doctora Mabel Loza, investigadora principal del grup Biofarma de l'Institut d'Investigació Sanitària de Santiago de Compostel·la, ha remarcat que l'assaig suposa una fita a Espanya, ja que és "el primer fàrmac creat al país de subministrament oral per a la covid-19".

L'autor principal de la investigació, el doctor Jordi Monfort de l'Hospital del Mar, ha afegit que "el propòsit del treball era tractar malalts que comencen amb una covid-19 amb símptomes lleus per evitar que empitjoressin i necessitessin atenció hospitalària".

"La importància de l'E-52862 és que, actualment, gairebé no hi ha cap medicament capaç de ser administrat fàcilment en l'atenció primària i que redueixi els possibles casos greus de la malaltia de la covid-19 per evitar així una major pressió en el sistema de salut", ha subratllat Monfort. Els investigadors del projecte han destacat que el fàrmac suposa un nou mecanisme d'acció per tractar la covid-19, que també podria ser útil per a altres infeccions víriques.

L'estudi ha comptat amb el finançament de l'Agència Estatal d'Innovació del Ministeri de Ciència i Innovació, la Generalitat de Catalunya, la Xunta de Galícia, l'Institut de Salut Carles III, o la Unió Europea, a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) i els Next Generation, així com de l'aportació parcial de l'empresa Esteve Pharmaceuticals.