La Generalitat es proposa recuperar el talent fugit a l’estranger

El Pla de Retorn buscar facilitar la tornada dels catalans que viuen fora del país

El president de la Generalitat, Pere Aragonès

El president de la Generalitat, Pere Aragonès / Albert Hernández

Carlota Camps

"Som un país d’acollida, però també un país de sortida". Així ho va explicitar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la presentació del Pla de Retorn, la nova eina que posa en marxa a partir de l’any que ve el Govern i que té per objectiu facilitar la tornada dels catalans que viuen a l’estranger. Segons la Generalitat, hi hauria prop de mig milió de catalans en aquesta situació. Aragonès va presentar aquest pla des del Palau de la Generalitat, juntament amb la consellera d’Exterior, Meritxell Serret, en la reunió anual del Consell de la Catalunya Exterior.

El Govern es posa com a prioritat que els catalans que van abandonar el país a la recerca de millors "oportunitats" puguin tornar, i recuperar així el "talent" perdut, especialment després de la crisi del 2008 i les polítiques d’austeritat. "Aquest pla ens ha de permetre acompanyar tots els catalans que decideixin tornar a Catalunya, que ho puguin fer amb les màximes condicions i fer atractiu aquest retorn al nostre país", va dir la consellera Serret, en la presentació del pla, que coordina el seu departament –Exteriors– però que implica tota la Generalitat.

La primera mesura és la creació d’una "finestra única", on tots aquells catalans que viuen fora de l’Estat podran obtenir informació i començar a fer alguns dels tràmits per tornar a casa. També a "curt termini", el pla contempla accions dirigides a l’"ensenyament de la llengua catalana a nens i adults" als països on resideixen per poder acreditar un nivell a la tornada o l’accés a la targeta sanitària i al certificat d’identitat digital idCAT.

No obstant, l’objectiu és que el pla es vagi nodrint de totes aquelles demandes i necessitats que es puguin trobar els catalans que fan el camí de retorn. De fet, en els últims mesos el Govern ja ha anat recollint la seva opinió a través d’enquestes i d’entrevistes i ho continuarà fent.