El feminisme treu més de 40.000 persones als carrers de Barcelona

El lema de la manifestació ha estat 'Juntes contra les precarietats, les fronteres i el genocidi'

Capçalera de la manifestació del 8-M a Barcelona sota el lema 'Juntes contra les precarietats, les fronteres i els genocidis'

Capçalera de la manifestació del 8-M a Barcelona sota el lema 'Juntes contra les precarietats, les fronteres i els genocidis' / Pol Solà

Pol Solà/Toni Jaimez (ACN)

 El feminisme ha tret més de 40.000 persones als carrers de Barcelona aquest divendres a la tarda segons les dades de l'Ajuntament. La manifestació sota el lema 'Juntes contra les precarietats, les fronteres i el genocidi' ha arrencat poc després de les sis de la tarda des dels Jardinets de Gràcia amb crides de consignes feministes enmig d'un mar lila. La caminada ha baixat pel Passeig de Gràcia fins a la plaça Catalunya, on ha girat cap a la Ronda Sant Pere en direcció a Arc de Triomf per fer els parlaments i els actes finals. L'organització ha dissenyat una manifestació amb sis blocs, encapçalats per un primer de dones, lesbianes i trans rere el qual n'hi havia un altre de dones, lesbianes i trans amb diversitats funcionals.

Al darrere d'aquests dos primers blocs hi havia organitzacions de dones, lesbianes i trans de països i territoris en conflicte; organitzacions de dones, lesbianes i trans migrades i racialitzades; organitzacions, entitats col·lectives feministes no mixtes de pobles, barris i ciutats de Catalunya, i sectors no-mixtes dels moviments socials. També a la part del darrere, rere una batucada, hi havia homes que s'han afegit a la convocatòria.

Moments previs a l'arrencada de la manifestació ha arribat fins a la concentració una altra manifestació més petita de professionals del sexe enarborant paraigües vermells, que s'han unit a la grossa cridant consignes com 'Sense les putes no hi ha feminisme' i sostenint una pancarta on es podia llegir 'Ni víctimes, ni criminals. Putes i activistes en lluita'.

Entre els manifestants hi havia cartells on es podien llegir insígnies com ara 'Migrantes en lluita', del col·lectiu Sindihogar, o d'altres que recordaven les víctimes de violència de gènere. També hi havia organitzacions com Amnistia Internacional, sindicats o el col·lectiu de Iaioflautes, així com dones de diverses procedències, com ara l'Amèrica llatina.

Sistema racista, capitalista i patriarcal

El manifest que s'ha llegit al final de l'esdeveniment assegurava que les tasques de la llar i les cures són el sosteniment del món, però que són invisibilitzades i infravalorades pel sistema "racista, capitalista i patriarcal" que "explota totes les que tenen cura de la vida". Per això, volen visibilitzar aquest treball essencial no remunerat i també el remunerat.

La situació és pitjor encara per a les dones migrades, que sovint treballen en l'economia submergida i que representen el 90% de les treballadores de la llar. Dos terços cobren menys de 800 euros mensuals.

Igualment, el text criticava la precarietat laboral de les joves estudiants, el consumisme i l'especulació immobiliària, així com un sistema econòmic que fa que el Nord Global s'aprofiti del Sud Global. Per això, també han denunciat la llei d'estrangeria i el pacte europeu d'immigració i asil. A més, la manifestació tenia l'objectiu de visibilitzar "el genocidi de Gaza" i d'exigir al Govern i l'Estat que demanin a Israel l'alto al foc.

A l'acte final han intervingut Bia Méndez i Arantza Labuena, i han fet intervencions musicals Coralperformancemetoo, Júlia Beatloop i Marjess i Domi Mau.